Хотел „Интерконтинентал” в Женева вероятно ще посрещне Путин и Байдън

В хотела в Женева, където най-вероятно ще се състои срещата на върха между Русия и САЩ на 16 юни, всички стаи са резервирани от 11 до 18 юни. За сега все още нищо не подсказва визуално за подготовката за срещата между президентите на САЩ и Русия, съобщава кореспондентът на РИА Новости.

Според съобщения в швейцарските медии първата среща на руските президенти Владимир Путин и САЩ Джо Байдън ще се състои в хотел „Интерконтинентал” в швейцарската столица, където Роналд Рейгън и Михаил Горбачов проведоха разговори през 1985 г. Все още никоя от страните не е потвърдила или отрекла тези слухове.

"Не можем да даваме никакви коментари по този въпрос", каза служител на хотела пред РИА Новости. Въпреки факта, че хотелът вече е в експлоатация след премахването на основните ограничения, свързани с коронавируса, паркингът пред хотела е почти празен. Ако желаете, можете да поръчате обяд в ресторанта на хотела, който ще се сервира на терасата до басейна, но ще трябва да резервирате маса предварително. Лоби барът, в който обикновено може да се поръча чай или кафе, също все още не е отворен, тъй като поради пандемията, едва днес в страната ще отпадне забраната за посещение на заведения на закрито.

Самият хотел е известен като място за дипломатически срещи в Женева. Намира се в непосредствена близост до ООН, както и до постоянните представителства на Руската федерация и САЩ. През март 2009 г. държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън и руският външен министър Сергей Лавров проведоха първите си разговори тук. В „Интерконтинентал” бяха водени и интензивните преговори по ядрена сделка с Иран, както и междусирийските преговори под егидата на ООН. Руските и американските делегации често провеждат двустранни срещи тук, включително по въпросите на разоръжаването./БГНЕС