Хотелиер: Липсата на план от държавата за бежанците по курортите може да провали сезона

Неяснотата с настанените в хотелите по Черноморието украински бежанци и липсата на план от страна на държавата е на път да провали предстоящия летен сезон.

Това каза пред БНР-Варна хотелиерът Станислав Стоянов, който е и заместник-председател на Съюза на хотелиерите "Злати пясъци".

"Програмата за интеграция на бежанците продължава до 31 май. След този период обаче нямаме никаква яснота какво ще се случва. Западни фирми, чиято цел е да организират на туристите спокойна почивка, ще пристигнат у нас в края на май за да проверят дали има все още настанени бежанци в хотелите по Черноморието. Ако има бежанци, възможно е да се стигне до анулации", предупреди Стоянов и допълни, че вече има резервации, за които са направени авансови плащания.

"Ако тези предплатени резервации се провалят, хотелиерите ще изпаднат в ситуация, в която ще трябва да връщат пари. А с тези пари те вече са покрили текущи разходи", коментира Стоянов. Друга причина за отлива на туристи е липсата на добра реклама на България като сигурна и безопасна дестинация. "Много лоша шега ни изигра и негативната реклама, че полицаи бият шофьори на тирове, както и опасността от мини в Черно море", каза Станислав Стоянов. "Говорили сме с компетентните институции по въпроса с мините и можем да кажем, че такива мини няма", категоричен беше хотелиера.

"Близки до нас държави като Гърция и Турция водят мащабни рекламни кампании. От името на БХРА, многократно сме отправяли предложения за масова кампания на западния пазар за да си върнем позициите отпреди години", каза още Стоянов. Той допълни, че през предстоящия сезон най-вероятно ще разчитаме на българския пазар и туристи от съседни държави.

"Турция премахна визовия режим и изискването на за паспорт за туристи от полския пазар и страните от Прибалтика. Туристите от тези държави могат да влизат в южната ни съседка само с лична карта. Така буквално ни отмъкват полските туристи под носа", поясни Стоянов и напомни, че вече има отлив на резервации от Полша. "Някои изчакват да видят как ще се развият военните действия", допълни Стоянов. Той изрази надежда, че до началото на сезона, ситуацията в туристическия сектор ще се нормализира. "Ако сезонът се провали, много хотелиери ще фалират", предупреди заместник-председателят на Съюза на хотелиерите "Златни пясъци". Хотелиерът разкри, че има сериозен отлив на туристи и отменени резервации в черноморските курорти и за Гергьовденските празници. /БГНЕС