Хотелиери: Какво се случва с програмата за настаняване на украински бежанци

Хотелиери в Слънчев бряг са готови на протести, тъй като няма яснота дали хуманитарната програма за настаняване на украински бежанци ще бъде продължена след 31 октомври.

В хотела на Красимир Белорежки са настанени 800 души, най-вече майки с деца.

„Ще помоля държавата, ако няма нова програма за настаняване, то от вътрешно министерство и други органи да дойдат да ми помогнат. Аз не мога да се справя сам, да вадя от хотела възрастни хора, инвалиди, майки с деца. Ако програмата спре, трябва да обясним на украинците и хотелиерите какво се случва и предполагам, че ще излязат спонтанно на протест”, заяви за БГНЕС хотелиерът.

Още преди две седмици хотелиерите са изпратили писмо до служебното правителство с искане за категоричен отговор дали ще бъде продължена програмата, но такъв все още няма.

„Към днешна дата нова програма не е обявена, което поставя както хотелиерите, така и настанените, в неизвестност какво ще се случи след 31 октомври. Няма да е пресилено твърдението, че хората са в паника и стрес, че ще останат на улицата. Ще помолим държавата да ни съдейства, ако е необходимо да извадим тези хора и да ги преместим другаде, защото ние хотелиерите сме безсилни да направим това сами”, заяви и хотелиерът Елена Андонова.

Ако програмата все пак бъде продължена, хотелиерите настояват сумата от 15 лв. за настаняване и изхранване да бъде повишена. По думите на хората от сектора, 40 лв. ще бъдат достатъчни, за да могат да се справят с разходите за отопление през зимния сезон.

Между 10 500 и 11 000 са украинските бежанци в региона. /БГНЕС