Хотелиери от Бургас излизат на протест

Хотелиери излизат на протест заради неизплатени суми към тях за настаняване на украински бежанци през месеците април и май по Програмата за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила в Република България вследствие на военните действия в Украйна.

Министерството на туризма не е извършило плащане към тях за последните два месеца. Това забавяне на плащанията поставя хотелиерите в изключително затруднено финансово положение в хода на сезона, оплакаха се представители на бранша.

хотелиерът Радостин Дачев

„Свърши се не само търпението, свършиха и парите, което е много важно особено за колегите, които решиха да продължат програмата с 10 и 15 лева. При тях се оказа много критично, защото действително по първата програма част от сумите, които бяха задържани за месец март и април, въобще не се платени. Няма ги средствата за месец май, а отделно влизаме в програмата за месец юни. Действително голяма част от колегите изпитват сериозни трудности и ние сме притеснени”, заяви пред кореспондентът на БГНЕС за Бургас и региона хотелиерът Радостин Дачев.

По думите му, много от украинските организации също ги подкрепят, защото знаят, че ако на хотелиерите не им се плати, те ще трябва да напуснат местата за настаняване и трябва да търсят друга алтернатива.

„Има искания за по-радикални мерки. След утрешния протест, ако не бъдат платени парите в тази седмица, то да почнем методично да вадим украинците от хотелите и да се завеждат тези насрещни искове срещу държавата. Това наистина е притеснително, защото ще създаде следващият логистичен хаос”, каза още Дачев.

Колежката му Тамара Анастасова, каза от своя страна, че са изправени пред ситуация, в която не могат да платят заплатите на персонала си.

„Всички искат да ядат, всички искат някакъв сервиз, обслужване, обаче хората не получават заплати. При нас много служители напуснаха, просто няма с какво да им платим”, споделя тя.

Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите е направила запитване в Министерството на туризма, но казват, че не са получили смислен отговор на въпроса кога могат да очакват да си получат дължимите финансови средства. По думите им, най-честият отговор е: „Трябва решение на Министерски съвет”. /БГНЕС