Хотелиери в Слънчев бряг гонят украинските бежанци, днес не им сервираха закуска

В част от хотелите в Слънчев бряг денят започна без закуска за украинските бежанци. Причината е, че програмата в за настаняването им в бази в курорта приключи и до 15 ноември те трябва да бъдат преместени в държавни бази. В рамките на този гратисен период обаче не е ясно кой ще плаща на хотелиерите.

„Нямаме обяд, нямаме и закуска, защото по програмата всичко беше до вчера. Днес е първо число, няма никаква програма. Аз съм главният готвач тук, аз за да ги храня тези хора аз трябва да си подготвя продукти, съответно нямаме яснота на каква основа да ги храним”, заяви за БГНЕС готвачът Йордан Тодоров.

Хотелиерите се заканиха, че от днес започват да гонят украинците от хотелите, въпреки че все още не е ясно кои са държавните бази, в които трябва да бъдат настанени, и дали базите не се нуждаят от ремонт.

„Не знам дали ще успеем с лека ръка да кажем да излизат, но просто нямаме възможност, защото само си представете какво означава да сготвиш за 200 души три пъти днес, и платиш тока, водата и разходите от собствения си джоб”, заяви собственичката на хотел Деси Николчева.

Днес за обяд е насрочен друг протест на украинците в Слънчев бряг. Те ще се съберат в центъра на курорта с багажа си, за да покажат на българското правителство, че животът им се събира в един куфар. Украинците настояват да не бъдат повече местени, защото по този начин няма как да се интегрират. Много от децата вече ходят на училище в Несебър, а родителите им са намерили работа./БГНЕС