Хотелиери за мръсното море: Проучване на „Активни потребители" е абсолютно нелегитимно

В разгара на сезона учени от Софийския университет и асоциация "Активни потребители" алармираха за наличието на фекални бактерии във водите на Черно море. Те са установили замърсяване на морската вода до 41 пъти над нормата. Проверени са 11 плажа. Здравното ведомство категорично отрече публично оповестените данни. Според ведомството с тях се манипулира общественото мнение, предаде кореспондентът на БГНЕС в Бургас.


От Туристическата камара в Приморско и хотелиери по морето реагираха остро и посочиха, че данните на РЗИ са за чисто море. Те се опасяват, че оповестеният анализ за мръсно море може да провали туристическия сезон.

„Това проучване според мен е абсолютно нелегитимно, защото трябва да има няколко органа, които да следят за легитимността. Тази проба ние откъде да знаем дали не е замърсена от друг източник или въобще дали е взимана проба или само са написани едни резултати", заяви за БГНЕС хотелиерът Николай Николов от Туристическата камара в Приморско.

Концесионерите на Южния плаж в Приморско, който също е посочен като най-мръсен в изследването, заявиха, че всички заведение на плажа са по одобрена схема и са включени в централната мръсна канализация. "Регулярно имаме проверка от РЗИ, не сме имали проблеми, винаги водата е чиста, но нормално след буря, ако са взели някаква проба...", заяви Плумка Илиева - представител на концесионера на плаж Приморско Юг

От Министерството на здравеопазването излязоха с официална позиция. В нея се посочва, че не се приемат за коректни данните от изследването на Активни потребители, категорично отричат публично оповестените данни, с които се "манипулира общественото мнение и се дискредитира работата на държавните институции", както и се "нарушава спокойствието на гражданите в разгара на туристическия сезон". В позицията на ведомството се казва още, че "направеното заключение от екипа учени е подвеждащо, тъй като методите на изпитване са различни от тези на РЗИ". Отправена е покана също да бъдат организирани съвместни действия по пробонабиране./БГНЕС