Хр.Иванов към РСМ: Историята не може да е под килима, да разсекретят архивите, да изпълняват ангажиментите

Историята не може да бъде натикана под килима. Присъединяването към Европейския съюз означава България и РС Македония да станат част от общо семейство, но това не може да се случи, докато ти поддържаш идентичност, основаваща се на отрицанието на другия. Македонските власти трябва да убедят българското общество, че могат да изпълняват поетите ангажименти. Трябва да се отворят архивите и да се реабилитират невинно избитите от югославските служби.

Това заяви в ексклузивно интервю за БГНЕС Христо Иванов, лидер на „Демократична България“.

Той е категоричен, че България не може да си позволи да остави РС Македония в орбитата на Белград, защото това би било огромен удар върху нашите национални интереси.

Според него е много важно да се каже на правителството в Скопие две неща:

Първото, историята не е нещо, което трябва да бъде натикано под килима.

„Не може да има истинска съвместна принадлежност към общото европейско семейство, защото това е смисълът на членството, без да сме провели честен разговор вътре в обществата и помежду ни затова какво ни свързва и какво ни е разделило. Защото когато говорим за присъединяване към ЕС, ние говорим за това България и РСМ да станат част от един общ дом на едно общо семейство. Не става това да се случи, докато ти поддържаш идентичност основана на отрицанието на другия“, каза лидерът на „Демократична България и подчерта, че това е фундаментално противоположно на самата логика на интеграционния процес.

Второто, има голям проблем с доверието.

„Властите в РС Македония трябва да убедят не само едно или друго българско правителства, а българското общество, че са способни, поемайки определени ангажименти за добросъседски действия, действия на сближаване и действия на демократизация вътре в тях, да ги изпълнят. Защото, за съжаление, изминалите години оставиха известна база за съмнения в добросъвестността на обещанията, които се дават в Скопие“, каза Христо Иванов.

Той посочи, че българското общество не е склонно да се откаже от инструмента да си гарантира определени свои интереси авансово на база на обещания, защото не сме сигурни, че тези обещания ще се изпълнят.

Христо Иванов призова и за отваряне на архивите и публикуване на документите, „за да имаме пълна яснота за миналото, за комунистическия терор в тогавашната югославска република Македония“.

Трябва да се предприемат действия за реабилитацията на хората, които тогава са били подлагани на терор без основание на това. Да се отворят досиетата и да се освети ролята на тайните югославски служби на македонска територия. И ние също трябва да си свършим лустрацията, защото това ще даде много отговори от само себе си“, каза той.

Лидерът на „Демократична България“ също така призова правителствата на двете страни да се откажат да използват спора за трупане на вътрешнополитически дивиденти. Вместо това трябва бързо да се разработи амбициозна програма за общи действия, която да не включва само инфраструктурата, а също така откриване на общ университет, по-голямо взаимно медийно проникване, създаване на фонд за културни проекти, хората от двете страни на границата да познават в оригинал авторите, които пишат за българо-македонските отношения.

„Тогава проблемите ще отпаднат от само себе си и ще открием, че това не е проблем. Нашата близост не е проблем, тя е залог за бъдещо развитие в рамките на ЕС. Ще установим, че това е голям капитал, а не нещо, за което да спорим. Искам да завърша с едно послание на надеждата – заедно можем да сме в ЕС и да реализираме огромни ползи от членството си там, ако започнем да гледаме на това, което ни свързва като на капитал, а не като на нещо, за което трябва да се караме истерично“, каза лидерът на „Демократична България“. /БГНЕС