Хр.Мутафчиев към Минеков: Работиш с агенти на ДС, имаш цинично поведение

Не мисля, че е много уместно да коментирате назначенията в Народния театър, при наличието на хора с доказано агентурно минало в собствения Ви политически кабинет, при всички скандални назначения, които се извършват около Вас, при всички реваншистки чистки и проверки, които инициирате по театрите, тормозейки колегите. По начало реваншизмът е лош приятел и съветник!

Това написа председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев по повод на последните коментари от страна на министъра на културата Велислав Минеков относно спора в Народния театър "Иван Вазов" между Велислава Кърстева и режисъора Алексанъдр Морфов.

"След дълги месеци на преговори от страна на Съюза на артистите с два поредни екипа на Министерството на културата и Министерството на финансите, след непрестанно настояване и убеждаване за необходимостта от бързи и адекватни действия, най-накрая беше прието със задна дата Постановлението на Министерския съвет за допълнителната компонента, която ще осигури заплатите на работещите в сценичните изкуства до края на годината. Тук искам да благодаря на екипа на Дирекция СИХО и заместник-министъра на културата проф. Борислава Танева за проявеното разбиране и за постигнатия резултат", написа още Мутафчиев и подчерта: Добре, но това не може да отклони критиката ми към изказванията на министъра на културата и безпочвените му коментари по отношение на заплатите в Народния театър! Намирам за изключително цинично и некомпетентно да се спекулира с такава информация, да се противопоставят едни театри и трупи срещу други, особено когато вече втори мандат не успяваш да намериш начин да предложиш работещи механизми, съобразени с всички заинтересовани страни, така че творците в страната да не мизерстват, а да започнат да получават достойно възнаграждение, съответно на това, което е постигнато в Народния театър. Не мисля, че е много уместно да коментирате назначенията в Народния театър, при наличието на хора с доказано агентурно минало в собствения Ви политически кабинет, при всички скандални назначения, които се извършват около Вас, при всички реваншистки чистки и проверки, които инициирате по театрите, тормозейки колегите. По начало реваншизмът е лош приятел и съветник!

"Тъй като в момента се формира бюджетът на държавата за 2023 г., очакваме от Вас да преизчислите и да заявите достатъчно средства за културния сектор, за да може да се осигури по-висок стандарт, с който най-накрая всички ние да направим опит да актуализираме тази система на финансиране, да заложим още по-високи стимули за качество, да заложим най-накрая адекватно заплащане за работещите! И да, това отдавна трябваше да бъде свършено! Много преди Вас! И за съжаление - не, не очаквам да се справите!", пише още председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев. /БГНЕС