Хърби Хенкок: Джазът означава единство и многообразие

Джаз иконата Хърби Хенкок свири тази седмица в Танжер, Мароко.

Четиридневния джаз фестивал е иницииран от Хенкок преди повече от десетилетие. Музикантът заяви пред АФП, че жанрът е свързан с единството и разнообразието.

„Става дума за екипна работа, за създаване на радост и за споделяне на тази радост с хората, които слушат“, каза Хенкок.

Танжер е домакин на последното издание на Международния ден на джаза на ЮНЕСКО в продължение на четири дни, 12 години след встъпителния концерт, проведен в Париж, Ню Орлиънс и Ню Йорк.

Хенкок припомни, че е представил идеята за Международния ден на джаза по времето, когато е бил посланик на добра воля на културната агенция на ООН.

„Мислех си за това как се свири джаз по целия свят. Джазът е история на собствения ти живот", обясни музикантът, композитор и бендлидер през 2011 г.

„А когато имаш група, това е животът на няколко души, който те изразяват и го обединяват в едно цяло. Колективното преживяване е вградено в тъканта на джаза", каза Хенкок.

Почитателите на музиката пълнят залите, „защото искат да усетят това преживяване“, посочи 84-годишният изпълнител, който през годините спечели 14 награди „Грами“.

На 30 април в Танжер Хенкок свири по време на „All-Star Global Concert“, с който завърши последното издание на фестивала. В него участваха и други водещи изпълнители, сред които басистът Маркъс Милър и певицата Ди Ди Бриджуотър.

Танжер има дълга история като убежище на вдъхновение за американски джаз величия като Ранди Уестън, Идрис Сулиман и Макс Роуч, които прекосяват Атлантическия океан, за да свирят и записват музика в северноафриканския пристанищен град.

Тази година музиканти от далечна Бразилия и Япония пристигнаха за празника, който включваше беседи и изпълнения на открито.

Концертът беше открит от 77-годишния музикант и лечител Абдела Ел Гурд, майстор на вековната мароканска практика гнава, която се корени в африканските ритуали и суфистките традиции.

Древната форма на гнава включва древни религиозни песни и танци. През 2019 г. беше включена в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство. /БГНЕС