Християн Петков: Младите не са постоянни в търсенето на работа

В момента има повече отворени позиции за работа, отколкото пазарът може да поеме, предизвикателствата са при работодателите, защото липсват кадри.

Най-търсената сфера е секторът на информационните технологии.

В последните години все повече се наблюдава отслабен интерес на младите да бъдат активни в търсенето на работа, тези, които имат по-голям професионален опит са постоянни в търсенето.

Това заяви в интервю за БГНЕС Християн Петков, оперативният мениджър на JobTiger.

„През годините сме срещали много трудности, един от запомнящите се беше финансовата криза през 2009 г. За щастие сега живеем във времена, в които намирането на работата е много по-лесно, предизвикателствата са при работодателите, тоест намирането на подходящите кадри, тъй като в момента имаме много по-голямо предлагане на работа, отколкото наличие на работна ръка“, заяви още той.

Петков обясни, че в момента има повече отворени позиции за работа, отколкото пазарът може да поеме. „България трябва да я разделим на София и на останалите градове, но въпреки това все повече се наблюдава недостиг на квалифицирани кадри. Преди време този недостиг беше в секторите производство, информационни технологии, но в момента почти във всеки сектор се наблюдава недостиг на кадри. Например, в сектора хотелиерство и туризъм беше много лесно човек да се реализира, а сега се изпитват големи затруднения. Една от причините беше Ковид, тъй като голяма част от служителите се преквалифицираха, дори последно време се внасят кадри от чужбина за хотелиерския сектор“, отбеляза още мениджърът.

Той уточни, че в момента най-търсената сфера е секторът на информационните технологии. „IT секторът е най-търсената сфера на пазара на труда, най-добре платената и съответно интересът е насочен към него. Както млади хора, така и такива, които са се образовали в друга сфера, отделят време да се преквалифицират и да се насочат отново към този сектор“, поясни оперативният мениджър, но добави, че в последните години все повече се наблюдава отслабен интерес на младите да бъдат активни в търсенето на работа. „Голяма част от хората, които нямат опит, когато търсят работа, проверяват за работни места и ако няма такива могат да проверят след седмица, но не са постоянни в самия процес на търсене на работа.

Хората, които имат по-голям професионален опит имат и насадени навици за търсене на работа, които от няколко години прилагат. При по-младите, които все още не са се сблъсквали с процеса на търсене на работа разчитат до голяма степен на социалните мрежи, за да получат необходимата информация и да се реализират успешно“, добави Християн Петков.

Когато компаниите успеят да намерят подходящи кадри за своите позиции, а посетителите открият новите си работни места, то тогава форумът „Дни на кариерата“ е бил полезен и дава желания резултат, а именно успех. „През годините отново наблюдаваме динамика. Разбира се най-забележителната беше преди две години, когато като организатор на живи събития, нямахме възможността да ги проведем във формата, в който всички сме свикнали и трябваше да се преориентираме към тяхното провеждане онлайн. След две години в онлайн среда, нашите впечатления са, че аудиторията започна да губи интерес и сега, когато имаме възможност за жива връзка, виждаме как участниците са много по-ентусиазирани“, коментира още представителят на JobTiger и допълни, че все пак се запазва и онлайн формата, за да могат и хора от чужбина да вземат участие.

Изложителите са успели да се срещнат със значителен брой потенциални кандидати за работни места. „Системите, които им предоставяме за съхранение на данните на техните посетители са едно доста удобно средство за поддържане на контактите, които са създали днес. Сега предстои един процес, в който ще се разгледат кандидатите, които са посетили форума, ще се направи едно подновяване на контактите с тях и най-вероятно ще бъдат поканени на по-подробни интервюта, в които ще станат ясни възможностите, които им се предлагат“, заяви Християн Петков, оперативен мениджър на JobTiger. /БГНЕС