От 1 февруари децата до 10 г. ще пътуват безплатно, учащите – със 70% намаление

Освен организирането на изборите, служебното правителство се наложи да работи и за овладяване на кризите. Опитахме се да стопираме и овладеем високите нива на инфлация. Приехме поредната мярка за компенсация на тези загубени доходи. Увеличаваме размера на коменсациите, които държавата плаща за използването на обществен градски транспорт. От 1 февруари всички деца ще пътуват безплатно, всички учащи ще пътуват със 70% намаление.

Това заяви пред журналисти служебният министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, предаде репортер на БГНЕС.

"Увеличихме и компенсацията за хората в пенсионна възраст с 20%", съобщи Алексиев и допълни, че размерът за финансиране е на стойност 73 млн. лв., като те са събрани от свръхпечалбата на рафинерията в Бургас.

Христо Алексиев

Държавата е взела решение да увеличи и компенсацията на нерентабилните линии.

Всички тези мерки, по думите му, следва да увеличат използването на градския и обществен транспорт.

Алексиев посочи, че групите, които те обхващат, са най-уязвими.

Продължаваме да работим по програма за компенсиране на горивата", каза още министър Алексиев, като допълни, че тя трябва да бъде обявена през месец февруари, но уточни, че се работи приоритетно.

Той заяви, че Столична община има своя политика по отношение на градския транспорт, но ако тя следва политиката си, следва например пенсионерите и учащите специално в София да пътуват безплатно.

Приетите мерки няма да се налага да бъдат гласувани в общинските съвети. /БГНЕС