Христо Алексиев: ТОЛ системата е неадекватна и недобре структурирана

ТОЛ системата е неадекватна и недобре структурирана. До седмица ще излезем с конкретно предложение за таксуването на родните и транзитни превозвачи. Това заяви вицепремиерът и служебен министър на транспорта Христо Алексиев след срещата с представители на транспортния сектор за търсене на решение на проблемите в бранша, предаде репортер на БГНЕС.

Алексиев съобщи, че с представителите на браншовите организации са коментирали как да гарантират икономическата стабилност на автомобилните превози на пътници и товари. Говорили са и за цените на горивата.

Бавното преминаване през граничните пунктове е друг проблем, който също допринася за увеличаване разходите на превозвачите, коментира вицепремиерът, като изтъкна, че по този въпрос също се търсят работещи решения.
Логистиката в региона на Балканите е много скъпа поради дългия престои на камиони и ТИР-ове, излиза между 250 и 300 евро на ден. Всичко това се отразява на крайния потребител, каза още Алексиев.

Вицепремиерът по икономическите политики заяви още в началото, че диалогът с автомобилния бранш е възстановен. Той допълни, че предприемането на спешни мерки за постигане на устойчивост в сектора на автомобилните превози е една от важните стъпки за гарантиране на икономическата стабилност на страната.

„Проблемите на автомобилния бранш бяха пренебрегвани, което доведе до значително завишаване на транспортните разходи и директно се отрази върху цените на стоките и услугите в страната. В момента има множество кризи и сериозен ръст на инфлацията. Голяма част от тази инфлация е вътрешна и се генерира поради налагането на неправилни публични политики. Като служебно правителство ще се фокусираме върху първоизточника на всички тези кризи и с прилагането на определени мерки ръстът на инфлацията може да се доближи до европейския“, посочи Христо Алексиев.

Христо Алексиев заяви, че ще се обърне специално внимание на представена от бранша информация за нерегламентирани практики в структури към Министерството на транспорта и съобщенията. /БГНЕС