Христо Гаджев: „Терем“ ще извършва тежката работа по сглобяването на „Страйкърите“

България ще сглобява „Страйкъри“, имаме потенциал и да правим някои от компонентите за противотанковите ракети Javelin. Това заяви в интервю за БГНЕС председателят на Комисията по отбрана и депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС Христо Гаджев.

Христо Гаджев

Комисията по отбрана на Народното събрание прие Законопроект за ратифициране на Международен договор за „Придобиване на бойни машини Страйкър“. Това стана с гласовете на 9 депутати, 5 гласуваха „против“, а 1 „въздържал се“. Проектът за инвестиционен разход е на стойност 1.376 млрд. долара. От тях 1.210 млрд. ще отидат за придобиването на 198 машини. Прогнозната стойност на артилерийското въоръжение е около 65 млн. долара.

Анализът на Сухопътните войски обаче е за 968 млн. долара. С Гаджев коментираме откъде се появяват тези разлики в цените.

„Хубаво е да знаем откъде се появява тази разлика. Това, което разбрахме от отговора на министъра на парламентарен въпрос, е, че като изчислим в долара, разликата е около 300 млн.“, каза той.

„70 млн. долара е предвидено допълнително за индустриално сътрудническото с „Терем“. Тоест ние си плащаме, за да може да се асемблират, резервират, ремонтират и поддържат машините там. Винаги е хубаво да има индустриално сътрудничество, защото по този начин част от парите, които плащаме реално остават в българската икономика“, заяви Христо Гаджев.

Според него е важно това да бъде реализирано качествено, тъй като дори малкото забавяне на този проект и на това индустриално сътрудничество, въобще на изграждането на мощностите в „Терем“, може да забави доставката на машините, което въобще не е в наш интерес.

„Останалата част е за допълнителна техника, оборудване, въоръжение. Хубаво е да се види, че са пари, които са отишли за повече способности, които ще бъдат закупени с тази техника - куполи, комуникационни системи, цената на оръдията и др.”, обясни той.

Председателят на Комисията по отбрана уточни, че ние няма да произвеждаме, а ще сглобяваме „Страйкъри“ в „Терем“. „Ако мога да цитирам министър Тодор Тагарев по памет - тежката ръчна работа ще я вършат в „Терем“. Основната част от сглобяването ще се прави там“, каза той и изрази надежда да се извършат и дейности с по-голяма добавена стойност, като „производство на компоненти, а не само физическото сглобяване“.

През 2026 г. ще започнат да се асемблират първите машини „Страйкър“. Голяма част от документите, компонентите ще бъдат доставени още през 2025 г.

България предвижда също така да закупи притовотанкови ракети Javelin на стойност 101 млн. долара, които показаха своята ефективност по време на войната на Русия срещу Украйна. На въпрос дали производството на пободен вид оръжия може да се случва и у нас, имайки предвид добрата производствена база, с която разполагаме, Христо Гаджев поясни:

„Компоненти от тях е нещо, за което със сигурност трябва да преговаряме,

както и за боеприпасите за „Страйкърите“ - 30 милиметровите, които първи комплекти към момента ще бъдат закупени. Това, което искаме е в договора, който ще бъде ратифициран и сключен януари, да бъде включен и трансфер на технологии, за да правим тези боеприпаси в България“, каза той.

Според него, ако можем да правим и някои компоненти за Javelin у нас, ще е най-добре.

„България е една от страните, които имат огромни способности в производството на боеприпаси и по тази причиня няма да има проблем страната ни бързо да се адаптира към подобно производство“, категоричен е Гаджев. /БГНЕС