Христо Грозев: Путин най-накрая уби Навални

"Навални най-накрая беше убит от Путин днес". Това са думите, които разследващият журналист Христо Грозев написа в мрежата X след новината за смъртта на Алексей Навални.

"Navalny was finally killed by Putin today.", гласи постът на българския разследващ журналист в "Белингкат", който в момента живее в САЩ.

Навални, най-изявеният съперник на руския президент Владимир Путин, излежаваше 19-годишна присъда затвор по обвинения в екстремизъм. Днес от наказателната колония на Ямало-Ненецкия автономен окръг съобщиха, че опозиционният лидер е починал в колонията.

"На 16 февруари 2024 г. в наказателна колония № 3 осъденият Навални А. А. след разходка се почувствал зле, като почти веднага загубил съзнание. Незабавно пристигна медицинският персонал на институцията, беше извикана бригада на бърза помощ" - се посочва в съобщението на уебсайта на ФСИН.

"Бяха проведени всички необходими реанимационни действия, които не дадоха положителни резултати. Лекарите от Бърза помощ констатираха смъртта на осъдения. Причините за смъртта са в процес на установяване", - се съобщава в сайта на ФСИН.

Адвокатът на Алексей Навални заяви пред "Новая газета", че Навални е бил добре преди 2 дни.

"По решение на семейството на Алексей Навални няма да коментирам нищо. В момента се занимаваме с изясняването на нещата. В сряда бях при Алексей. Тогава всичко беше нормално", цитира изданието думите на адвоката.

"Доколкото ни е известно, сега в съответствие с всички действащи правила ФСИН се занимава с всички проверки и уточнения и така нататък. Не са необходими никакви заповеди, защото по този въпрос има определен набор от правила, от които ФСИН сега се ръководи", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Също така обяви, че Путин е информиран за смъртта на политика.

Христо Грозев се занимава с разследване на руските тайни служби от 2014 година. Той седи в основата на документалния филм "Навални", който взе награда "Оскар" миналата година. /БГНЕС