Христо Иванов: България все още е в клопката на Кремъл по различни показатели

„Конфликтът между Русия и Украйна не е просто някаква лична драма. Той е конфликт, който се развива в нашия регион. Тук става дума за принципите, на които е организиран животът на международната общност“, това каза Христо Иванов от Демократична България пред БГНЕС.

Международното право е висша ценност и то не трябва да бъде нарушавано, твърди лидерът на ДБ.

„Дали неприкосновеността на една държава е гарантирана от международното право или се връщаме към ситуацията от XIX век, има империи със сфери на влияние и могат, когато пожелаят да си вземат каквото поискат с правото на силния. Ако се върнем към този принцип, правото няма да е на наша страна, защото ние не сме силни“, заяви Христо Иванов.

„Искам да призова към разбиране на цялата сериозност на ситуацията. Става дума за това дали България може да разчита да се прилага правото на международните норми или ще има правото на силния, когато всеки може да дойде и да си вземе територия от нас. Всички български патриоти трябва да се замислят накъде вървим“, каза Иванов.

България все още е в клопката на Кремъл по различни показатели.

„Ние в много смисли сме жертви на различни форми на влияние, които Русия упражнява върху България. Вижте цените за газ. Факт е, че България така и не разнообрази източниците и възможността да получава газ от различни източници, а инвестирахме наши пари за да обслужваме интересите на Русия. Това стана по време на правителството на ГЕРБ, които сега се правят на евроатлантици. Руското влияние изкривява българската политика по начин, който бърка директно в джобовете на всеки един българин“, посочи Иванов.

Липсата на политическа воля е причината да сме толкова колебливи по отношение на руската агресия, твърди Иванов.

„Няма политическа воля, за да утвърди България своята независимост. България трябва да може сама да избира дали да бъде в един съюз, без да пита Кремъл. Ние да ги решаваме тези въпроси, а не Русия. Абсурдно е. Нека да уточним и нашата войска е част от НАТО. Идеята, че трябва да се махнат войските на НАТО вероятно доведена до своята логическа крайност означава, че и нашите войници трябва да ги пратим другаде, за да спи спокойно Путин. Сънят на Путин не е предмет на нашата загриженост. България е член на НАТО, за да гарантира националната си сигурност. Ако нашата сигурност е заплашена ще се възползваме от възможностите, които ни дава членството в НАТО“, каза той. /БГНЕС