Христо Иванов: Колективните органи на ДБ ще решат дали ще се включим в разговори

Питам се при ясните ограничения на "Демократична България", каква е идеята. Това каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов , след като стана ясно, че третият проучвателен мандат за съставяне на правителство отива при БСП, предаде репортер на БГНЕС.

„Но положението е такова, каквото е. Всички знаят каква е нашата позиция и именно затова искам да припомня, че "Демократична България" последователно настояваше да се търси някаква формула преди взимането на това решение, това така или иначе не се случи. Ние сме демократична формация, окончателното решение по предложението за премиер, за правителство ще бъде взето от нашите колективни органи, дотогава ще изчакаме”, каза Иванов.

Дали ДБ ще се включат в разговори, ще бъде взето също от колективните органи като решение, съобщи той, защото по думите му, трябва да се оцени дали изобщо има място за това. "Казвам уставно положение, че при нас окончателните решения се взимат от колективни органи и ви припомням какво е записано от много време в нашето коалиционно споразумение, това за никого не е новина”, заяви пред медиите в парламента Христо Иванов. В този смисъл той подчерта, че казва само неща, които са документални факти. „Недейте да вадите изводи от това и да правите заключения”, обърна се Иванов към медиите.

На въпроса, ако предложенията за премиер и министри бъдат надпартийни за каквото призова Нинова, дали биха склонили да ги подкрепят, Иванов каза: "Много е ясна нашата позиция по отношение на червената ни линия, тя не е новина за никого. Аз продължавам да се питам, когато някой е взимал решение именно така да се структурират нещата сега, без предварителни преговори между партиите, за които ние настоявахме, как са си представяли хода оттук нататък". /БГНЕС