Христо Иванов: Нищо не е променено, това бе рутинна среща

Лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов определи като рутинна среща днешното заседание на Парламентарната група, от която изтече запис в общественото пространство, предаде репортер на БГНЕС.

„Ние сме професионални политици и трябва да обсъждаме всички аспекти. Това е ежедневието в парламента и е най-нормално“, каза Иванов, коментирайки записа. Според него "някои взимат решения, базирани на извадени от контекста цитати", визирайки изявлението на Слави Трифонов за изтегляне на ИТН от преговорите за съставяне на правителство.

Той подчерта, че от ДБ са заложили да имаме правителство, защото страната няма нужда от задълбочаване на кризата и ни чака тежка зима.

На въпрос какво следва оттук нататък, той отговори: „Решението ще е на мандатоносителя“ и добави, че ДБ са били готови да не искат министри и да дадат само парламентарна подкрепа, само и само да страната да има управление.

Иванов заяви, че ДБ ще отидат на избори със съзнанието, че не са направили нищо лошо.

„Ние знаем, че България е по-голяма от нашите претенции“, каза той и добави, че срещата на ПГ не е променила в действителност нищо.

От записа става ясно, че Христо Иванов и Атанас Атанасов разкриват какви са целите на Закона за КПКОНПИ. Христо Иванов открито говори за парламентарно крило в „Продължаваме промяната“ на Лена Бориславова. Той признава, че другото крило в ПП, не това на Лена Бориславова, са на мнение, че Законът за КПКОНПИ трябва да бъде ревизиран сериозно. Според него Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ е съобщил, че ще гласуват след избирането на правителството, „защото искат да са сигурни, че ако, вие си направите бухалка, ние ще се в коалиция, която ще управлява тази бухалка“.

Според Христо Иванов, другата седмица преговорите може да стигнат до "късо съединение" и вероятно се отива към избори на 16 октомври. ДБ ще продължават да говорят публично опорните си точки - че това е технически мандат, че те само слушат и ще имат позиция, когато стане ясно кой ще е предложен за премиер. /БГНЕС