Христо Иванов: Повече няма да има един голям

Очаквам в следващия парламент повече здрав разум, повече коректност и повече разбиране на простия факт, че няма да има един голям, и това е добра новина. Това означава, че няма всички яйца да са в една кошница и ще трябва да се водят разговори. Това каза в отговор на въпрос на БГНЕС лидерът на "Да, България" и съпредседател на ДБ Христо Иванов.

Според него случващото се в политиката не е случайност и е убеден, че промяна ще има.

"Социологията показва, че има 4 формации, които се нареждат в рамките на едни 5%. Това залага друга формула на публично поведение и друга формула на политическо общуване между политиците и гражданите", каза още той.

Според него това е и ясен индикатор, че излизаме от модела, в който винаги има един голям, около който всички се нареждат. "Слави се опита да се държи като голям и затова обяви проектокабинет още преди да бъде обявен за победител. Той трябваше да води разговори", коментира Иванов.

"Никога досега в България не е имало такава безпрецедентно сложна ситуация. Не просто съвпадане между парламентарна кампания и президентска кампания, но това е третата парламентарна кампания", каза той.

Лидерът на "Да, България" заяви, че третият мандат е пропусната възможност.

"Съжалявам, че колегите от ИТН и БСП не се отзоваха на нашия призив преди неговото връчване. Шансът беше да се изработи една формула, която да работи за всички партии и да се формира мнозинство, но преди Радев да връчи мамдата. Сега видяхме, че беше връчен един мандат при положение, че няма да има мнозинство, което да го подкрепи", коментира той и добави, че идеята на Трифонов за правителство на малцинството е смехотворна и тя дава предпоставки за договорки.

По отношение на датата на президентските избори, Иванов каза, че са готови да обсъдят и двете дати - 7 и 14 ноември.

"Изборите 2 в 1 са неизбежни. Всички варианти са лоши. Сега е важно да се разбере дали изборите ще са в една неделя или в различни, но всичко зависи и от това кога ще се разпусне парламентът", каза още той. /БГНЕС