Христо Иванов: Рано е за оценки на подхода на Петков за РСМ, отказът на Нинова да отиде е обоснован

Отказът на Корнелия Нинова да отиде в РС Македония е обоснован. Срещите на президента Стево Пендаровски с ОМО „Илинден“ са провокация. Рано е да даваме оценки на подхода на премиера по проблема с РС Македония.

Това каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, предаде репортер на БГНЕС.

Христо Иванов коментира дали има напрежение между премиер и президент.

"Дали има напрежение между тях, трябва да ги питате тях. Не мога да съм инструмент за измерване на напрежение. Това, което мога да кажа е, че смятам, че е много рано да се произнасяме и да даваме оценки на подхода на премиера по отношение на изключително сложния проблем с Република Северна Македония. "Демократична България" смятаме, че трябва да опитаме очевидната възможност за рестарт на тези отношения при наличието на нови правителства и в двете държави. Да започнем с добро. И да започнем с подаване на ръка в един позитивен тон. Много е важно да успеем да намерим начин за изход от този изключително сложен възел на проблеми. В този смисъл смятам, че трябва да подкрепим усилията на премиера Петков да даде тласък в позитивен дух. Винаги има време да се мръщим, да тропаме по масата. Това никога няма да загубим като възможност, но много е лесно да загубиш възможността да почнеш с добра нотка. Това е малко като онзи израз, че никога не можеш да направиш добро впечатление втори път. От тази гледна точка ми се струва, че е малко излишно да се критикува премиера по този начин", заяви още Иванов.

Той коментира, че отказът на Корнелия Нинова да отиде в Македония е обоснован. "Става дума на реакция и съм сигурен, че това изразява решение на кабинета. Ние го подкрепяме", заяви още Христо Иванов. Според него срещите на Пендаровски с ОМО "Илинден" са очевидна провокация.

"Именно за това казвам, че винаги има време да покажем другата страна на монетата, но никога не можем да почнем отново да поставяме добро начало. Критиката по визитата на премиера, я намирам за неуместна", допълни още съпредседателят на "Демократична България".

Иванов засегна и темата за предсрочни парламентарни избори. "Не съм имал предчувствие. Казах, че ние като организация трябва да сме готови за този сценарий при цялата сложност. Ние ще работим за стабилизиране на коалицията и на управлението и в интерес на истината то се крепи на стабилността на коалицията тук в парламента, а не на отношенията с президента. Тук коалицията работи добре. Мога да успокоя всички, включително и тези, които се надяват нещо бързо да се случи", заяви още Христо Иванов.

Той обърна внимание и на темата от днес с компенсациите за училища, общини и университети във връзка с ценовата криза в енергетиката.

"Очевидно правителството ще обяви своята инициатива по тази тема. Нека изпълнителната власт да може да реши тези проблеми. Очевидно е, че има такива проблеми. Очевидно е, че трябва да се подпомогнат тези институции. Очевидно е, че те бяха изкарани на свободния пазар по начин, който не дава гаранции , че трябва да се справят с всички хипотези. Това е отговорност на ГЕРБ", каза още Христо Иванов.

Той каза, че разбира популисткия устрем на ГЕРБ, но призова да се остави правителството да работи.

Христо Иванов коментира и позицията на ДПС за промяна в Конституцията. "Става дума за отчитане на реалността, че промените в Конституцията са неизбежни. Мисля, че става дума за отчитане на реалността, че всяко едно от предложенията отговаря на дългогодишни международни критики и искания на професионалната общност в България. Най-накрая политическият часовник на ДПС се срещна с реалния ход на времето. Не мога да кажа, че това не е позитивна новина", заяви още Христо Иванов. /БГНЕС