Христо Иванов: Ще подкрепим само решение, което включва военна помощ

Ние отказваме да бъдем част от политика, която смалява България, която прави България малодушна. Това каза Христо Иванов в декларация от трибуната на парламента тази сутрин, с която заяви позцията на "Демократична България", предаде репортер на БГНЕС.

Иванов заяви, че "Демократична България" ще подкрепят само решение, което включва в себе си изрично посочването на военна помощ – военнотехническа, отбранителна, но със сигурност с тази конкретизация.

Снощи Комисията по външна политика в парламента реши да разгледа предоставянето на "техническа помощ за защитни цели" на Украйна. В интервю за БНР депутатът Атанас Славов заяви, че ако Народното събрание не гласува за оръжия за Украйна, ДБ ще обсъди участието си в коалицията.

„Става дума за война, която започна след агресивна, противозаконна агресия от страна на путиновия режим срещу Украйна и тази война е война изобщо за това как ще изглежда международния ред в Европа”, каза той.

„Ние отказваме да бъдем част от политика, която смалява България, която прави България малодушна с малка душа, малка и страхлива. Затова няма да приемем поредното надипване под килима на тази тема. Заявявам тук, че понеже многократно това се случваше вече, още във вторник, при първа възможност ще свикаме Коалиционен съвет на коалицията и ще поставим ребром тази тема”, каза той.

„Става дума за определяне на това какво управление имаме. Дали имаме управление на страха и на снишаването, или управление, което разбира новата епоха, в която се оказахме не по наш избор, по избор на Путин”, каза Христо Иванов. /БГЕС