Христо Иванов: Ще участваме сериозно в кръга от консултации с президента

Все още нямаме решение от президента за третия мандат. Позитивно оценяваме това, че той заяви намерение да проведе консултации между политическите сили, защото наистина логиката е да се търсят допирни точки и да се търси това, което би могло да работи. В този смисъл ние в такъв кръг от консултации ще участваме сериозно и тогава ще излезем с пълна формула на база и на разговори, които ще сме провели с колегите от досегашното четворно мнозинство, защото трябва да се търси реконструкция на това мнозинство, на база на което да се реализира третият мандат.

Това заяви пред журналисти в парламента съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов по повод връчването на третия мандат за съставяне на правителство в рамките на това НС, предаде репортер на БГНЕС.

По думите му това, което очевидно би могло да помогне е леко оттегляне на лидерските политически фигури от лидерските места в кабинета, за да бъде намалено усещането, че кабинетът е парцелиран.

Иванов посочи, че именно това е бил един от проблемите в управляващата коалиция, който е довел до липсата на комуникация, прозрачност и недоверие между политическите сили.

Според него трябва да се стъпи на това, което беше предложено като програма в първия мандат.

Който и да вземе третия мандат, той трябва да работи за всички и да е ясно, че „Продължаваме промяната“ ще имат водеща роля, защото осигуряват най-много гласове и спечелиха изборите, смята Иванов. Той уточни, че от тази гледна точка ПП ще имат водеща роля при договарянето на премиерска фигура и на състав на Министерския съвет.

„Тези месеци са много важни и през тях трябва да се вземат много важни решения, за да се справим добре със зимата и с всички възможни кризи. И от тази гледна точка за България не е добре да ходим на избори“, категоричен е съпредседателят на ДБ и допълни, че ако отиде при тях третият мандат са длъжни да предложат формула, която да сработи.

Той призова за малко по-спокоен и диалогичен подход, както и малко повече уважение към всички участници. /БГНЕС