Христо Иванов: Това е вот на доверие към управлението

Третирайте нашия глас, на "Демократична България", като потвърждаване на нашата подкрепа за това правителство, като вот на доверие на това управление. Това каза съпредседателят на "Демократична Блъгария" Христо Иванов по време на дебата по оставката на Стефан Янев и избора на нов министър на отбраната в лицето на Драгомир Заков, предаде репортер на БГНЕС.

"Това правителство беше съставено и започна да действа в една съвършено различна ситуация и със съвършено различна представа за това какво е възможно да се случи в бъдещето. Не смятам, че някой очакваше реално да се случи това, което в момента се случва на няколко стотин километра от нас, буквално на нашия праг. Ние се намираме в една радикално променена среда", каза още Иванов.

По думите му смяната, която днес депутатите обсъждат, е резултат от тази промяна. "Тази смяна, е рязка, тя е нетрадиционна от гледна точка на нормалната политическа практика, а именно, че тя е адаптация на кабинета към радикално променена реалност. Тази радикално променена реалност ще промени международните отношения, българската политика, започва и с промяна в кабинета. Тя започва с необходимост да се борави внимателно с думите", заяви още съпредседателят на "Демократична България".

Той обясни, че понятието война не е въпрос на лично мнение на един политик, който до преди няколко седмици е оперирал в ситуация, в която си мисли, че може да сме гъвкави. "Понятието война е международен термин, термин фундаментален на международното право и отношения", посочи още Христо Иванов.

Според него нежеланието на Владимир Путин да използва това понятие е нежелание да признае, че е на терена на Хагските конвенции. "Това правителство ще трябва да се справя с тази нова реалност и в нея да изгражда нови консенсуси", посочи още Христо Иванов.

Той посочи, че нашето противопоставяне е на политиката на Путин, но не на руския народ.

Христо Иванов заяви, че "Демократична България" ще подкрепи персоналните промени в кабинета.

"Днес, правейки тази стъпка, ще призовем да си даваме сметка, при всичките си различия, които няма да изчезнат, че ние всички заедно трябва да подкрепяме г-н Петков и това правителство", каза Христо Иванов. /БГНЕС