Христо Иванов: Задава се краят на прокурорската република

Промяната е достатъчно важна, приключи управлението и доминацията върху политическия живот на Бойко Борисов. То беше факт не 12 години, а много повече време. Борисов беше налаган медийно, беше налаган по всякакви други канали практически от 2002 г. Тази политическа ера приключи, Борисов повече няма да управлява и няма да има възможност да влияе върху следващото управление, защото е в тежка изолация.

Това заяви в интервю за БГНЕС съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

„Никой не иска да играе с ГЕРБ, докато те продължават да бъдат заложници на Бойко Борисов. Той е тежко токсична фигура и главният фактор за нестабилност в политическия живот в България. Има един хубав криминален роман на Реймънд Чандлър, казва се „Дългото сбогуване“, както и при него, тук главният сюжет е как Бойко Борисов да бъде изтикан от българската политическа сцена, докато той се опитва да се бори за оцеляването си извън затвора. Бидейки изтикан от сцената, да не попадне при бай Ставри“, посочи още Иванов.

Според него обаче това е само на повърхността на политическата сцена, а в нейната дълбочина се случва преструктуриране на целия политически живот.

„Възниква консолидиран политически субект, който ще представлява средната класа в България. Онези хора, които искат свобода, които искат законност, които искат европейски модел на развитие, имат амбиция за модернизация на страната, но разчитат на собствените си усилия. Те разбират, че трябва да инвестират в страната си, за да могат да имат дял в национален политически проект, суверенен, какъвто е българската държава. Този субект, който представлява тази прослойка, се нарича „Демократична България“. БСП трайно минава в средния ешелон на българския политически живот, ГЕРБ ще се срива, ДПС се сблъсква с пълната си обреченост в този формат. Средната класа в България – образованите хора, които произвеждат благосъстоянието на страната си, никога няма да приемат ролята на ДПС и на неговата върхушка в политическия живот. Същевременно са отворени към това в демократичната общност свето естествено място да намерят българските турци и българските мюсюлмани, което подрива базата, на която съществува движението, тази етническа капсулация. Чупи нейните рамки“, коментира още съпредседателят на ДБ.

„Всичко това са тектонични промени в самата структура на българския политически живот, каквато я познаваме от много годините. Този процес ще завърши най-рано на местните избори, когато промяната ще намери отражение и в местната власт“, допълни той.

Христо Иванов допусна възможност и за провеждане на още едни предсрочни парламентарни избори, този път през пролетта на следващата година.

„Междувременно още една власт трябва да започне да се преструктурира и това е съдебната. Изпълнителната власт се промени, Бойко Борисов беше изтикан, парламентарният терен също се променя, а това ще доведе и до промени в съдебната власт“, смята той.

„Краят на прокурорската република се задава. Аз констатирам, че се очертава доста широк консенсус около необходимостта за дълбока конституционна реформа в статута на прокуратурата, предсрочно прекратяване на мандата на Иван Гешев и ВСС, закриването на специализираните бухалки. Иска ми се да видим реселекция в прокуратурата и службите, трябва да се направи реподбор на личния състав там. Да останат само наистина онези, които са готови да служат на обществения интерес и имат професионализма и храбростта да го правят“, категоричен е Христо Иванов.

Той изрази оптимизъм, че това може да стане реалност още в рамките на следващия парламент и подчерта: „За това е толкова важно да осигурим той да излъчи правителство“.

На въпроса възможен коалиционен партньор ли е ГЕРБ, но без Бойко Борисов за лидер, съпредседателят на „Демократична България“ отговори: „Политическият елит около Борисов е с манталитет на „сламен“ човек. Те са лично поставени от него, лично благодарни нему. Трудно ми е да си представя как се разграничават от него по убедителен и окончателен начин“. Според Иванов Борисов, подобно на Ахмед Доган и ДПС, може да остане почетен председател на партията.

„Всички знаем, че това е една фикция, една измислица. Всички знаем, че Доган продължава да влияе на ДПС и да трови политическия живот“, каза още Христо Иванов.

Той коментира и думите на сегашния председател на ДПС Мустафа Карадайъ, който обяви санкционираният по закона „Магнитски“ бизнесмен Делян Пеевски за свой приятел, с когото заедно са се борили за демокрацията в България. „Просълзих се. По някаква причина майката на Пеевски не иска да се бори с него за демокрация. Това е една човешка трагедия“, пошегува се Христо Иванов.

„Карадайъ е част от една конструкция, създадена през 90-те години от Държавна сигурност. Тя почиваше на това да изолира електорално българските турци и мюсюлмани, да ги държи в страх, подчинение и бедност. Така да осигурява стабилен техен вот за интересите на Държавна сигурност и българската мафия. Така те си представят демокрацията. Ние се борим за съвършено друг модел, а именно всички български граждани да бъдат чат от един интегриран демократичен процес“, смята той.

Христо Иванов определи самия Ахмед Доган като „почетен председател на българското задкулисие“, чийто инструмент е бил именно Делян Пеевски. „Сега те, с леко неудобство и внимателно, като цъкаща бомба, го отстраняват, защото той ги държи с много компромати. Прехвърлили са към него страшно много пари, които сега не знаят как да си вземат. Опитват се да намерят политически прозорец, през който да се разделят с него с добро, а той да не се обърне срещу той. Знакът, който дадоха американците е много ясно, това нещо е проблем и за тяхната сигурност“, каза още Иванов и допълни: „Със сигурност цялата дейност на Пеевски трябва да се провери – корпоративна, финансова, фирмите около него“. /БГНЕС