Христо Хинков: "Пирогов" е декапитализирано дружество

Към момента финансовата загуба на „Пирогов“ е от над 31,4 млн. лева, тя се е увеличила със 7 млн. лева в сравнение с миналата година. Размерът на собствения капитал на дружеството е под размера на записания, което означава, че дружеството е декапитализирано.


Това съобщи министърът на здравеопазването Христо Хинков, който направи изявление във връзка с уволнението на изпълнителния директор на болница „Пирогов“ д-р Валентин Димитров, предаде репортер на БГНЕС. Всички действия, застрахова се Хинков, които е предприел са съобразени със законите на страната. Одитният доклад за „Пирогов“ освен на прокуратурата и АДФИ, е предоставен и на ДАНС.

По отношение на „Майчин дом“, министърът обясни, че двата казуса са различни. След всички проверки там, включително и от страна на прокуратурата, не бяха установени закононарушения, каза Хинков. В одитния доклад за „Пирогов“ има закононарушения, които са направени от изпълнителния директор. Това е сериозната разлика, каза Хинков.

Що се отнася до внушенията, че извършва политическа поръчка Хинков каза следното: Одитният доклад дойде по-късно и последните действия, свързани с конкурсите за клиники, ме накараха да предприема тази стъпка. Аз съм консултирал тази моя стъпка не само с премиера, но и с председателя на здравната комисия, заяви Христо Хинков.

Има нарушения в доста болници, има финансови загуби в голяма част от тях, съобщи още Хинков. Предстои да бъде предоставен график за извънредни проверки в болници, които са изложени на риск от финансова загуба. Този план ще бъде предоставен на премиера Николай Денков. /БГНЕС