Христо Христов остана болезнено близо до бронза в Токио

Българският щангист Христо Христов завърши на пето място в категория до 109 килограма на турнира по вдигане на тежести на Олимпийските игри в Токио. 19-годишният Христов постигна двубой 408 килограма, след като подобри личното си постижение в изхвърлянето и вдигна 189 кг.

Христо Христов

В изтласкването българинът вдигна последователно 213 и 219 килограма, след което направи успешен опит и на 222, но впоследствие съдиите прецениха, че той е извършил фал в заключителната фаза и не зачетоха опита му. Българският щаб, начело със старши-треньора Иван Иванов, подаде контестация, но тя не бе уважена и Христов остана с изтласкване 219 и двубой 408. Ако последният опит на Христов бе зачетен, то той щеше да завърши на трето място и да спечели бронзов медал.

"Всички гледахте състезанието, видяхте какво направих. Много ограбен се чувствам. Това решение попречи да поправя нещо, което аз исках да поправя в живота си, и съм безкрайно разочарован. Вие видяхте какво се случи. Не мога да коментирам по никакъв начин поведението на журито, не е мое право. Мога да кажа само, че това беше ограбване, не беше правилно. Това беше бронзовият медал", обяви Христо Христов пред БНТ след края на състезанието.

"Вземам си една почивка, трябва ми почивка да преосмисля действията си. Ще се завърна по-силен и ви гарантирам, че ако успея отново да стигна до следващата Олимпиадата, там вече нещата ще са по-различни", допълни той.

В крайна сметка узбекистанецът Акбар Джураев спечели титлата с двубой 430 килограма, което е олимпийски рекорд, след като победи големия фаворит от Армения Симон Мартиросян, който направи олимпийски рекорд в изхвърлянето със 195, но вдигна само 228 в изтласкването. Бронзовият медал остана за латвиеца Артурс Плесниекс.

По този начин и двамата български представители в Токио във вдигането на тежести завършиха на пето място - Христо Христов в категория до 109 килограма и Божидар Андреев до 73 килограма. /БГНЕС