Христо Мангъров: Преди посещение на солариум трябва консултация с дерматолог

„Лъчите, които се излъчват от ултравиолетовите лампи в солариумите биват UVA и UVB лъчи. UVA лъчите обаче най-много вредят на кожата, тъй като водят до стареене на кожата, до нейната дехидратация и до един недълготраен тен. Проблемите от прекаленото излъчване на тези два вида лъчи могат да бъдат злокачествени тумори, базоцелуларни карциноми, спиноцелуларни карциноми и меланоми, и затова преди да се посети солариумен център е хубаво да се направи консултация с дерматолог и да се види дали има предпоставки за атипични бенки, защото ултравиолетовата светлина води до увреждане на ДНК-то на клетките и съответно до появата на злокачествени образувания за в бъдеще.“ Това заяви в интервю за БГНЕС дерматологът д-р Христо Мангъров.

Той уточни и че солариумите имат кумулативен ефект. „Колкото повече се излагате на лъчите от солариума, толкова по-зле ще бъде вашата кожа в бъдеще. Ще бъде суха, дехидратирана, колагенните влакна и еластинът ще бъдат разрушени, както и ще бъде получена хиперпигментация за в бъдеще“, подчерта още той, след което обясни как протича прегледът, при който се установява дали кожата на пациента е неподатлива на лъчите от солариума. „Прегледът се извършва с дерматоскоп, с който внимателно се проверява дали дадена бенка не е атипична, това са т.н. диспластични невуси. Ако има такива диспластични невуси те са с увредена ДНК структура, клетките им са разрушени и при прекомерно излагане под ултравиолетова радиация това би довело до атипизъм и до появата на злокачествен меланом на кожата, който е най-злокачественият тумор на кожата“, уточни още д-р Мангъров. Той отбеляза, че преглед трябва да бъде проведен и за установяването на автоимунни заболявания, както и за констатацията на типа кожа, която всеки пациент притежава, дали тя е прекалено светла, с много лунички и т.н. „Хората, които са с по-светла кожа са изложени на по-висок риск откъм изгаряния и развиване на злокачествени образувания за в бъдеще, тъй като при хората с по- светъл фототип, светли очи, кожа, лунички, ДНК-то се уврежда много по-лесно отколкото при тези с тъмна кожа. Тъмната кожа има един протективен ефект, свръхпроизводството на меланин, което защитава кожата от вредните явления и съответно хората с по-тъмна кожа са по-защитени от дехидратация и стареене“, подчерта още дерматологът.

След приключване на летния сезон, д-р Мангъров обясни, че много пациенти идват с оплаквания за хиперпигментация. „Най-често хиперпигментацията се наблюдава по лицето, като моят съвет е да посетят някоя от дерматологичните клиники и на тези пациенти, които са с неравномерен тен и хиперпигментация да се приложи една комбинация от лазери с пилинг, както и мезотерапия с избелващ ефект. Пациентите, които нямат хиперпигментация съветвам да си направят мезотерапия, като обаче тя бъде с хиалуронова киселина. Това ще доведе до по-сияйна и дълбоко хидратираща кожа“, съветва още д-р Мангъров.

Дерматологът определи измивния гел и фотозащитата, като задължителни за поддържане на здрава и сияйна кожа без значение различния възрастов диапазон. „Сутрин и вечер трябва да се използва почистващ гел с хидратация, а фотозащитата през есента може да бъде с 30-ти фактор, но през лятото е препоръчително тя да бъде 50-ти фактор. Вече 25-годишна възраст не е лошо да се прилагат и ретиноиди, защото те имат anti-age ефект и осигуряват нужната хидратация на кожата на лицето.

На въпрос на БГНЕС каква е най-често срещаната грешка, която правят пациентите, д-р Христо Мангъров определи правилния избор според типа кожа на измивен гел, фон дьо тен и начинът, по който се нанасяне слънцезащита. „За сухата кожа се препоръчват фон дьо тени с glow- ефект, докато за мазна кожа трябва да се използват матиращи фон дьо тени. Друга грешка е слагането на слънцезащита, когато вече са излезли навън, тъй като слънцезащитата трябва да се нанася 10-15 минути преди това, докато са още вкъщи“, допълни още д-р Христо Мангъров. /БГНЕС