Христо Мутафчиев: Една седмица без култура в цялата страна, 37 млн. за сектора

“Ние имаме много структури по места и ще блокираме сектор “култура” от гледна тока на събития в театър, музикални зали, галерии, музеи библиотеки, читалища и всичко, което произвежда културен продукт. Тоест ще направим една седмица без култура”. Това заяви Христо Мутафчиев, председателят на Съюза на артистите в България, предаде репортер на БГНЕС.


“Първото ни условие е при правенето на бюджета, който трябва да бъде удължен и такъв ще бъде гласуван, ние ще настояваме 37 млн. да бъдат върнати в сектора ни. Втората задача към НС е при правеното на бюджета за 2024г. задачата ще бъде да отделят 1% от БВП за сектор култура”, заяви още Мутафчиев. “Към МС първата задача е да промени стандарта, по който се финансират сценични изкуства. Това са условията ни, за да не блокиране страната откъм културни събития”, поясни още той.


От Независима синдикална федерация „Култура“ към КНСБ, Федерация „Култура“ към КТ Подкрепа, Съюз на българските музикални и танцови дейци към КНСБ, Сдружение“ Асоциация на работодателите в театралната област“ – АРТО, Българска асоциация на работодателите в областта на културата - БАРОК се присъединяват към исканията.


Нина Кръстева, председател на Синдикат театър, музика и танц към КТ Подкрепа уточни, че децата не са поощрявани да се занимават с музика от рана възраст заради ниското заплащане. “Музиката развива умствения потенциал, представете си каква духовна загуба ще има един народ ако това нещо тръгне да се губи, а ние имаме нулеви години в Музикалната академия и в музикалното училище. Там учат чужденци, а те не правят автентична българска музика”, каза още тя.

Кирил Бинев, председател на НФ Култура към КТ Подкрепа уточни, че бюджетът за музеи и библиотеки е увеличен с 1% при 20-30% инфлация. “Този бюджет е и за издръжка, хората не могат да търпят”, подчерта още той. Той обяви, че протест по места ще има дори преди тази една седмица без култура. /БГНЕС