Христо Мутафчиев: Искаме 2 000 лв. стартова заплата, Асен Василев да увеличи бюджета за култура с 260 млн.

Искаме управляващите да чуят нашия глас. Културата е захлупена в задния двор на страната ни, който никой не чисти. Това заяви в интервю за БГНЕС Христо Мутафчиев, председателят на Съюза на артистите в България.


Мутафчиев призова вицепремиерът Мария Габриел да ги чуе, тъй като не е срещал подкрепа от премиера Денков, и да намери начин МФ да увеличи бюджета на Министерството на културата с поне 260 млн. лв.

„Тук не говорим само за заплати, говорим за пари, които са ни необходими да работим“, категоричен е председателят на Съюза на артистите.

Христо Мутафчиев определи за успешен френския модел.

„Там и законите, и начинът на подпомагане на културния сектор е съвсем различен. Мисълта на управляващите към сферата на културата е съвсем различна“, поясни още председателят на Съюза на артистите в България.

Той коментира, че има неравномерно разпределение между секторите култура, образование и здравеопазване, защото вероятно управляващите смятат, че засегнатите в културната сфера се самоиздържат.

„Когато едно дете не плаче, не го храните, нали? Затова ние надигаме сериозен глас. Да чуят, че системата се нуждае от подпомагане и то веднага“, категоричен е Христо Мутафчиев. Той обясни, че е подписано браншовото споразумение между работодатели и синдикати, в което се казва, че началната стартова заплата в бранша трябва да започва от 2 000 лв. „Настояваме министърът на финансите да се съобрази с това нещо и тези средства да стигнат до хората, занимаващи се с творчество. Той не си дава сметка колко нервни клетки умират на един актьор вечер на сцената, не го интересува“, добави председателят на Съюза на артистите в България. /БГНЕС