Христо Панчугов: Натискът за съставяне на кабинет ще бъде много силен

Промяната ще зависи до голяма степен от лидерските умения и желанието на политиците от партиите на протеста, заяви пред БГНЕС политологът Христо Панчугов, коментирайки резултатите от изборите.

„Това, че за пореден път се очакваше гражданите да решат проблеми, с които политиците не се справят, беше сбъркана стратегия още от самото начало. Сравнително ниската избирателна активност, която още не знаем точно колко ще бъде, както и липсата на фундаментални размествания на субектите до този момент, имам предвид мандатите им в парламента, показват, че българските граждани очакваха повече от политиците. Те очакваха ясен план, който не видяха до последно“, категоричен е политологът.

Не се задава спирала от избори, смята Панчугов.

„Съмнявам се. Мисля, че този път ще видим правителство, защото е очевидно, че чудото, което политиците очакват – някой да им нареди пасианса, не се случва. Ще се наложи те да поемат отговорност за действията си. Не е ясно дали на едни следващи избори всички няма да бъдат наказани, ако за пореден път се поиска от българските граждани да решат този проблем. Този път натискът на обстоятелствата за сформиране на правителството ще бъде изключително силен“, категоричен е политологът.

Енигмата „Трифонов“ все още не е разгадана, е мнението на анализатора.

„Продължава да крие твърде много неизвестни. Все още липсва ясна визия и ясен политически план пред тази формация. Излизат повече послания, отколкото бяхме видели на предните избори, но нито едно от тях не е свързано с търсенето на подкрепа. Кои са другите партии, които припознават дневния ред на Слави Трифонов? Какъв е този дневен ред? Това предстои тепърва да видим“, коментира още той.

„Единствената възможна изненада след окончателните резултати е ИТН да изпревари ГЕРБ, но аз лично се съмнявам, въпреки че разликата е много малка“, посочи още Христо Панчугов. /БГНЕС