Христо Панчугов: Радев търси следващата управленска формула

Президентът Румен Радев търси баланс със състава на новия служебен кабинет между различните политически формации в рамките на България. Този кабинет е също така и протегната ръка към избирателите на БСП. Слагайки свой доверен човек начело – ген. Стефан Янев, Радев си осигурява и контрол върху дневния ред на следващото управление. Търсенето на баланса между политиците, между лявото и дясното е опит да се търси следващата управленска формула.

Христо Панчугов

Служебното правителство едва ли може да успокои политическите страсти. То, по-скоро, е насочено към проиграване на ситуация в следващия парламент, където ще трябва да се направи някаква по-широка коалиция, която би била непопулярна сред българското общество. Под непопулярна имам предвид коалиране на някаква част от БСП с дясна формация или коалиране на „Демократична България“ с „Има такъв народ“ на Слави Трифонов. Това са все непопулярни коалиции, за които лидерите ще платят цената на избори. В момента като че ли се търси обговаряне на подобна възможност, за да се избегнат трети избори, т.е. втори предсрочни в рамките на тази година.

При предаването на властта от правителството на Бойко Борисов към служебното липсваха обичайните скандали. Предаването на властта отново беше опит да се кажат нещата, която едната и другата страна очакваха да чуят. Тепърва предстои да видим какъв ще бъде дневният ред на това правителство. А това е най-големият и важен въпрос. До каква степен ще успее да се гарантира един спокоен и подреден изборен процес. В какви срокове това ще се случи, след бързите и странни решения, влезли в Изборния кодекс.

Голяма тема по време на предизборната кампания ще бъде компроматната война около управлението на ГЕРБ и ревизията на това управление. Големият въпрос е до каква степен ще се фокусира правителството в тази ревизия и до каква степен ще видим промени в Плана за възстановяване и ревизия.

Част от служебните министри имат някакъв политически опит, но по-голямата го нямат. Много странна е сглобката Янаки Стоилов до харвардски възпитаник. Наистина една странна комбинация. В този смисъл до каква степен ще може да се балансира дневният ред на това правителство също е под въпрос. Не е ясно и дали министрите ще се окажат политически лица, а не експерти. Политическата окраска на министъра би дал ясна посока за желанието за носене на политическа отговорност. В противен случай министрите ще се загубят в дневния ред на министерствата.

Служебното правителство няма достатъчно време нито за политически провал, нито за политически успех. Залогът е дали този кабинет ще се превърне в инструмент на предизборната кампания или ще бъде повече от това, ще се опита да зададе дневен ред и посока за следващото управление. /БГНЕС

----------

Христо Панчугов, политолог. Анализът е направен за БГНЕС.