Христо Пимпирев: Това е първата ми книга, следващата - след посещение на Марс и Луната

Иглика Трифонова ме гони да пишем книга от десетина години, само че мислех, че не му е времето сега, че още е рано, че човек пише автобиографична книга в залеза на живота си. Аз не смятам, че съм в залеза на живота си. Но като се поразходих по лавиците в книжарниците на София видях, че там е пълно с автобиографични книги на спортисти, на певци, певици, артисти и защо да няма и на един учен, на един професор. И затова казах „да“ и уточних, че това е само първата книга, следващата ще бъде след моето посещение на Марс и на Луната.

Това каза в интервю за БГНЕС проф. Христо Пимпирев по повод премиерата на неговата автобиографична книга „Христо Пимпирев антарктическият стопаджия“, чийто автор е Иглика Трифонова.

Проф. Пимпирев заяви, че не е лесно да говориш за живота си, но в това отношение голяма роля е изиграла именно авторката на автобиографията му, която го е гонила и му задавала различни въпроси, на които е отговарял. Това най-вече се е случвало по време на пътя до Антарктида. „Когато си в самолета общо взето имаш свободно време, когато задуха силният вятър в Антарктида, така че на място намирахме време“, сподели той.

По думите му книгата е плод на поне 5-годишен труд. Проф. Пимпирев е категоричен, че това не е обикновена автобиографична книга, а пътешествие.

На въпроса какво могат да разберат читателите за него от автобиографията, той отговори: „Да разберат, че съм като тях. Но просто много силно съм мечтал и мечтите са ми станали реалност.“

Проф. Пимпирев призова хората да мечтаят, но много силно, за да станат и техните мечти реалност.

Премиерата на книгата уважиха испанският посланик Алехандро Поланко, президентът Петър Стоянов (1997-2002), както и много други гости. /БГНЕС