Христо Турлаков: Зимният дворец не отговаря на нито едно изискване за Европейско първенство

Зимният дворец не отговаря на нито едно изискване за Европейско първенство. Това заяви новоизбраният президент на Българска федерация по кънки Христо Турлаков на днешната пресконференция в Информационния център „София – евростолица на спорта“ по повод завършилото европейско първенство по фигурно пързаляне и предстоящото тази седмица домакинство на международния турнир за Купа Европа „София Трофи“, предаде репортер на БГНЕС. На събитието присъстваха още родните фигуристки Александра Фейгин и Кристина Григорова, треньорката на Фейгин – Ина Лутай, както и изпълнителният директор на „София – европейска столица на спорта“ Дамян Диков.

Христо Турлаков.

Радвам се, че за поредна година успяваме да организираме този турнир. Както знаете, в България нещата се случват доста трудно и скъпо, но с общи усилия вече 9-10 година организираме турнира – ще има 300 участника, от повече от 20 страни. Част е от Европейската Купа по фигурно пързаляне и спомага изключително много за развитието на подрастващите и на фигурното пързаляне и в България, и в Европа. Има български представител – Александър Златков, той може да участва на Световното първенство, съответно ако втори състезател събере точки, ще проведем контролно, за да определим кой ще участва. Около 120-130 български състезатели се очакват на „София Трофи““, започна той.

Турлаков добави още, че са проведени няколко разговора със собственика и управителя на Зимния дворец относно поддръжката на климатици, тъй като състезателите се готвят в студени условия. „Провели сме няколко разговора със собственика и управителя на Зимния дворец да се извика фирмата, която поддържа климатиците. Защото когато те бяха поставени, те не успяваха да го затоплят както трябва, но температурата беше около десет градуса в залата. В момента има някакъв проблем с тази техника и трябва да се обърне внимание. Ще продължаваме да настояваме да направят всичко възможно за отремонтиране на техниката поне да бъде като преди две години. Надявам се за турнира залата да бъде позатоплена, но не мога да обещая, защото не зависи от мен. На Световното юношеско представител от жените ще бъде Киара Христова от клуб „Денкова-Стависки“, а от мъжете Филип Каймакчиев от „Ледени искри““.

Зимният дворец не отговаря на нито едно изискване за Европейско първенство. Европейско може да се проведе само и единствено в зала „Арена Армеец“. Искаме да кандидатстваме за всички възможности – до 15 април е крайният срок за периода 2026-2027 година. Това, което мен лично ме притеснява, е финансирането на това първенство, защото наемът на зала „Арена Армеец“ е изключително скъп – половин милион. Проведохме едно такова първенство без подкрепата на министерството и беше изключително трудно. Ако нямаме подкрепата на държавата, е почти невъзможно да стане, предвид всичката инфлация. Както се казва, това ни е работата и ще се надяваме да успеем най-вече заради популяризирането на спорта и създаването на условия за развитие на наши състезатели, защото е друго да играеш на български лед“, добави президентът на БФ Кънки по отношение на евентуално домакинство на голям международен форум.

Да, имаме пресен пример. Всяка година включваме Купа „Кранево“, но за съжаление пързалката е частна и те ни казаха, че нямат възможност да заледят и се наложи да откажем състезанието и да го преместим като Държавно първенство. Работим в тази посока със сигурност – правили сме състезание там, на всички много им хареса. Аз не мога сам да взема решението, но със сигурност трябва да го обсъдим с техния треньорски състав. Аз лично бих искал да се съобразим с желанието на треньорите и каквото ни е според възможностите, бихме направили всичко необходимо, за да осигурим нормална подготовка“, каза още Турлаков.

Ина Лутай.

Треньорката на Саша Фейгин – Ина Лутай, е изпълнена с ентусиазъм за „София Трофи“. „Състезанията започват от петък и ще бъдат пет дни, тъй като първо ще бъдат големите, след което малките, които са безкрайно атрактивни за гледане. Много хубаво е, че 21 държави ще вземат участие в турнира – когато има такова състезание в България, това е един огромен плюс, защото състезателите ни се чувстват уверени на собствена почва. Много се надявам да има много публика, защото на живо спортът ни е прекрасен“.

Тя добави, че Световното ще бъде най-важният старт за Фейгин. „Да, за Саша Световното първенство ще бъде най-важният старт за сезона, където ще има достатъчното време за подготовка. След травмата миналата година беше по-трудно да навлезем в подготовка, но тя ще се представи там по най-добрия начин, защото е борец – качеството, което притежава, да дава винаги максимума от себе си. Относно студа – още веднъж искам да отправя апел, защото е изключително студено е на пързалката, начинът, по който се готвим не може да се сравни с нито една друга европейска държава. Ако може нещо да се направи, да е малко по-топла температурата на пързалката, да могат малките да растат без проблеми в кръста заради студа. Нищо друго не ни е необходимо“, отправи тя призив към държавата относно отоплението в залата.

За Киара Христова мога да кажа, че напредва изключително сериозно, надявам се да покаже това, на което е способна на Световното юношеско – скача всички тройни. В момента е леко травмирана, но се надявам да се справим с този проблем, от няколко седмици се борим с нейните колена. Тя ще участва и на „София Трофи“, както и Кристина Григорова. Отборът ни по фигурно пързаляне е много достоен и може да се конкурира със световните сили в спорта“, категорична бе Лутай.

Фейгин сподели, че я чака още работа, за да може максимално да не допуска грешки и да не дава причина на съдиите да я режат в оценките. „За Европейското първенство мога да кажа, че си изпълних поставената работа. Изиграх си чисто двете програми, аз съм доволна от себе си. Със сигурност трябва да работя още много, за да мога максимално да не допускам грешки и да давам възможности на съдиите да ме режат. Предстоящото ми е „София Трофи“ и след това ще се готвя за Световното първенство“.

Александра Фейгин.

Очакванията са за доста силно международно състезание с много участници в отделните категории и се надяваме да покажем своя потенциал“, бе краткият коментар на Григорова, а Диков – изпълнителен директор на „София – евростолица на спорта“, добави: „Определено „София Трофи“ е с основен акцент в календара на Фондация „София – европейска столица на спорта“. Радвам се, че заедно със Саша и Кристина популяризирахме Ледения парк пред Княжеска градина. На 21 февруари ще бъде организирано още едно издание на Ледения театър на пързалката в Княжеска градина. Пожелавам успех и на двете“. /БГНЕС