Христов: „Булгаргаз” не е в несъстоятелност, „Газпром” е на масата и не е отказван газ от САЩ

Заемът в размер на 800 млн. лева на „Булгаргаз” е с цел осигуряване на средства за закупуване на газ, както и за оперативни разходи. Това е част от програмата за стабилизиране на дружеството, разработена в рамките на Кризисния щаб и съответно ръководена от Министерство на енергетиката. Вярваме, че с тези средства „Булгаргаз” ще може да посрещне непосредствените си нужди за разплащане със своите контрагенти през следващите месеци. Паралелно с този заем ние работим и за допълнително финансиране с частния банков сектор.

Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов, предаде репортер на БГНЕС.

„Както вече многократно заявих, анализираме всички възможни канали за доставки за газ, „Газпром” е един от възможните канали, който все още е на масата, но не ни е приоритет. Опитваме се да осигурим необходимите количества газ през други доставчици. Но в случай на необходимост сме готови да възобновим преговорите с Газпром”, каза Христов, уточнявайки, че разполагат със статута на преговорите, водени от предишното правителство.

„Булгаргаз” не е в несъстоятелност или в криза, проблемите са свързани основно разплащане, отбеляза служебният министър. Той обясни, че средствата от заема са нужни за разплащане с контрагенти.

Все повече от клиентите на компанията изпитват затруднения за разплащанията. Основните проблеми са с „Топлофикация София” и някой от другите топлофикации. Другият проблем идва от изразходване на средства – всички искат да им се плаща аванс, а тази сума расте всеки ден с увеличаването на цената на газа, каза Росен Христов.

Министърът подчерта, че служебният кабинет не работи срещу интерконектора с Гърция.

„Противно на всички спекулации, нашето правителство не само, че не се опитва да спре интерконектора, а сме впрегнали 30-40 човека от няколко министерства, които ежедневно влагат усилия да бъде пуснат в срок”, заяви Христов. Той подчерта, че всички експерти са на разположение и работят по този проект, но по проекта има сериозни забележки от институции относно експлоатацията и системите за безопасност.

„Планирам да посетя обекта в понеделник”, каза още Христов, анонсирайки, че в петък ще има среща с компанията-изпълнител.

Очакваме обектът да бъде пуснат в експлоатация началото на септември, добави той.

Той даде разяснения и за това защо не е напуснал ръководното си място в няколко фирми. „Оттеглянето ми като управител на тези фирми е в процес. Задействал съм процедурата, просто отнема административно време това да се случи. Експерти и адвокати в министерството потвърдиха, че това не нарушава закона”, каза Иванов.

Относно танкерите с газ, идващи от САЩ Христов посочи: „За момента не отказваме нищо. Офертата си е на масата, има две причини, поради които да откажем – или да намерим по-евтин газ, или да не може да го разтоварим. Той уточни, че интензивно се търсят други компании, които да ни осигурят и транзита, и доставката.

"Относно това каква е цената, трябва да уточним пазара. Освен това условията са конфиденциални.", каза Иванов. Офертата не е лоша, за съжаление с липсата на слотове е невъзможно да го осигурим. Ние целим да докараме максимално евтин газ в България, над това работим.", заяви Иванов. /БГНЕС