Христов: Страната ни постига пълна диверсификация

Изпълнителният директор на "АЕЦ Козлодуй" ЕАД Георги Кирков и старши вицепрезидентът по горивото на "Фраматом GmbH" Лионел Геф подписаха споразумение за свежо ядрено гориво за 6 блок на атомната централа, предаде репортер на БГНЕС.

Георги Кирков заяви, че подходът при подписването на споразумението е чисто прагматичен.

"Оттук нататък с партньорите от "Фраматом GmbH" ще положим максимални усилия, след което съм убеден, че двата блока на "АЕЦ Козлодуй" ще работят 10, а може би и повече години", каза той.

Лионел Геф от своя страна заяви, че като представил на "Фраматом GmbH", може да каже, че от компанията са изключително щастливи, че ще доставят свежо ядрено гориво на "АЕЦ Козлодуй" и подчерта, че то вече е лицензирано. "Нашите екипи работят на територията на Европа и са изключително щастливи, че могат да съдействат, особено за "АЕЦ Козлодуй" сме изключително горди да участваме в този проект", допълни Геф.

След сключения с "Уестингхаус Електрик Швеция АВ" договор за доставка на свежо ядрено гориво за 5 блок, с новия документ се прави следващата практическа стъпка за осигуряване на диверсифицирано портфолио на доставките на гориво за ядрените енергоблокове на централата.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов също присъства на сключването на сделката. "Днес е важен ден в историята на "АЕЦ Козлодуй", посочи той и обяви, че де факто страната ни постига пълна диверсификация.

Диверсификация не означава замяна на един-единствен доставчик с друг единствен доставчик. Диверсификация означава замяна на един с много други доставчици, категоричен е енергийният министър.

"Направихме всичко възможно в последните няколко месеца, за да успеем да доведем до финал преговорите с двете най-големи международни компании в сферата на свежо ядрено гориво", каза още той.

Христов посочи, че атомната централа е перлата в нашата енергийна система и непрекъснатата експлоатация в максимален капацитет е много важна за енергийната и националната сигурност на страната. С подписаните сделки с двете компании по думите на енергийния министър се подсигуряват 5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй, като с това се осигуряват и най-модерните технологии. „Вярвам, че това сътрудничество ще прерасне в много по-голямо партньорство, включително и в по-нататъшно развитие на нашата ядрена енергетика и строителство на нови ядрени мощности“, отбеляза той и добави, че срокът на договора, както този с „Уестингхаус“, е 10-годишен и ценовите параметри са изключително конкурентни, а първата доставка на свежо ядрено гориво за 6 блок се очаква в началото на 2025 г.

Христов уточни, че „Фраматом“ не се занимават с извозване на отработено ядрено гориво, с това се занимават специализирани компания, като има такава във Франция, която може да го направи, т.е. подходът е същият както с руската компания „Маяк“, която в момента няма лиценз. „В момента правим проучвания и търсим решение. Не е приоритетно, тъй като нашата инфраструктура позволява съхранение за следващите минимум 50 години, като в момента преговаряме за квалификация и разширение на хранилищата, така че доставката е спешна, тъй като предстои зареждане с ново гориво“, каза още той.

Доставката за 5 блок от „Уестингхаус“ следва да започне през 2024 г.

В момента с тази схема с двете компании с дългосрочни договори де факто постигаме абсолютно всички изисквания на Европейския съюз и ставаме една от най-сигурните атомни електроцентрали, каза Христов.

Той подчерта, че доставките с енергийни източници се използват и по геополитически причини и припомни, че въпреки страната ни има договори и потвърди желание да си вземем останалите количества, руската страна на отговори на тези искания. „За нас е изключително важно да имаме надеждни доставки, защото без атомната ни централа българската енергетика за момента няма да може да задоволява вътрешните нужди. Да не говори за износ, който да осигурява голяма част от БВП, така че отделно имаме нормативните изисквания, както решението на НС за диверсификация, така и решението в Европа, което заставя всички АЕЦ да постигнат диверсификация, т.е. да имат сигурни и многообразни източници на доставки“, подчерта той и допълни, че в случая страната ни постига максималното – дългосрочни договори, няколко източника на доставка и т.н.

Във връзка с очакванията, че газът ще поскъпне, енергийният министър посочи, че със зимния период това не е неочаквано. „Това, което допълнително оскъпява в България, е скъпият газ, който беше нагнетен в Чирен, и който ние използваме през зимния период и влиза в микса. Ние се опитваме да договорим максимално добри цени на тези доставки, които сега правим, и да доставяме повече газ, т.е. да използваме по-малко от Чирен, т.е. да избутаме проблема за след отоплителния сезон, където лека-полека да вкарваме количества от Чирен и да смъкнем средната цена“, обясни той и добави, че според него има успех в това отношение, тъй като цената е под 200 лева.

На фона на Европа, министър Христов също смята, че страната ни се справя добре, благодарение на конкурентните процедури, които са организирани. „От октомври месец насам нямаме пикове, имаме стабилни доставки, нямаме криза с количествата и цената е конкурентна, може би една от най-ниските в Европа“, допълни той и отбеляза, че са вложени и много усилия за пускането в експлоатация на интерконектора Гърция-България, който дава възможност за доставка на азерски газ на конкурентни условия. /БГНЕС