Хърватия подписва сделка със САЩ за хеликоптери “Блекхоук”

Хърватия ще получи осем хеликоптера “Блекхоук”, след като подписа споразумение със САЩ, съобщиха държавните медии. Балканските страни се стремят да укрепят военните си сили след нахлуването на Русия в Украйна.

Хърватия е член на НАТО от 2009 г. и също така дари част от арсенала си на Украйна, включително хеликоптери от съветската епоха.

"Това е голям и важен момент за въоръжените сили и за цяла Хърватия, а също и потвърждение на партньорството и отличното сътрудничество със САЩ", заяви министърът на отбраната Иван Анушич, според подкрепяната от държавата информационна агенция Хина.

Осемте “Блекхоук” ще бъдат доставени през 2028 г., съобщи медията.

През 2021 г. Хърватия подписа поръчка с Франция за 12 употребявани изтребителя “Рафал” - най-голямата оръжейна поръчка, направена от Загреб след войната за независимост през 90-те години на миналия век.

Сделката за хеликоптерите следва подобно споразумение, сключено между Албания и Вашингтон, като през януари Тирана получи два хеликоптера “Блекхоук”.

В края на миналия месец украинският президент Володимир Зеленски проведе разговори с няколко балкански лидери в албанската столица Тирана.

Той помоли за по-голяма подкрепа, за да помогне за отблъскването на руските сили, и също така обсъди потенциално сътрудничество в съвместното производство на отбранителни продукти. /БГНЕС