Хуманитарната ситуация в Мариупол е "катастрофална"

Украйна заяви, че е готова да обсъди своя неутралитет "в дълбочина", тъй като хуманитарната ситуация в Мариупол, в източната част на страната, се описва като "катастрофална", пише АФП.

В града, обсаден и бомбардиран от седмици, "населението се бори за оцеляване. Хуманитарната ситуация е катастрофална", потвърди в нощта на неделя срещу понеделник украинското министерство на външните работи в профила си в „Туитър“.

„Руските въоръжени сили превръщат града в пепел“. Украинският президент Володимир Зеленски осъди от своя страна пълната блокада на този град, който руската армия се опитва да превземе от седмици.

„Всички входове и изходи на града са блокирани (...) в Мариупол е невъзможно да се внасят храна и лекарства“, каза той в неделя вечерта. „Руските сили бомбардират конвои с хуманитарна помощ и убиват шофьорите“, добави той.

Около 2000 деца също са били отведени в Русия, каза той. "И това означава отвлечени. Защото не знаем къде точно са. Някои са с родителите си, други не. Това е катастрофа", каза той.

Повече от 2000 цивилни са били убити в Мариупол, според скорошен доклад, съобщен от кметството. Според украинския президент около 100 000 души все още са блокирани в това стратегическо пристанище на Азовско море. Няколко опита за установяване на безопасни маршрути за цивилни се провалиха, като двете страни се обвиняваха взаимно в нарушаване на примирието.

И ние все още не знаем, близо две седмици след бомбардировките на театъра в Мариупол, съдбата на стотиците цивилни, които бяха намерили убежище там: почти невъзможна мисия, според общински служител от Мариупол.

Френският президент каза в неделя, че ще говори с руския си колега Владимир Путин в понеделник или вторник, за да организира операция по евакуация от града.

Еманюел Макрон, който вече е говорил осем пъти с Владимир Путин от началото на руската инвазия на 24 февруари, остава убеден, че пътят на диалог с Москва все още е възможен, „за да се спре войната, която Русия започна в Украйна". / БГНЕС

Киев / Украйна