Хунтата в Нигер получи ултиматум да предаде властта

15-те държави от Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) поискаха "незабавното освобождаване и възстановяване на поста" на избрания президент Мохамед Базум, който беше задържан от военните, предаде АФП.


"В случай че исканията на властите не бъдат изпълнени в рамките на една седмица, ЕКОВАС ще предприеме всички необходими мерки за възстановяване на конституционния ред в Република Нигер. Тези мерки могат да включват използването на сила. За тази цел началниците на щабовете на отбраната на ЕКОВАС трябва да се срещнат незабавно", се казва в изявление на блока след срещата му на върха в Абуджа, Нигерия.

ЕКОВАС обяви "спиране на всички търговски и финансови транзакции между държавите-членки и Нигер", който е част от блока.

Организацията заяви, че замразява активите на Нигер в централните и търговските банки на ЕКОВАС и налага "забрана за пътуване и замразяване на активите на военните служители, участвали в опита за преврат".

"Същото се отнася и за членовете на техните семейства и цивилните лица, които приемат да участват в институции или правителства, създадени от тези военни служители", се казва в изявлението, което беше прочетено в края на кризисната среща от нигерийския президент и председател на ЕКОВАС Бола Тинубу.

По-рано лидерите на нигерийския военен преврат заявиха, че според тях регионалният орган ЕКОВАС е на път да организира военна интервенция в столицата на страната от Сахел.

В навечерието на срещата на високо равнище по въпросите на кризата хунтата заяви: "Целта на тази среща е да се одобри план за агресия срещу Нигер под формата на предстояща военна интервенция в Ниамей в сътрудничество с африкански държави, които не са членове на регионалния орган, и някои западни държави."

Изявлението беше прочетено по националната телевизия в събота вечерта от Амаду Абдрамане, член на хунтата, която тази седмица свали президента Базум и се обяви за управляващата сила.

Президентът на Чад, генерал Махамат Идрис Деби Итно, беше в Нигер, за да помогне за разрешаването на кризата в страната след преврата, съобщи говорител на правителството на Чад.

Итно е в столицата Ниамей, "за да види с какво може да допринесе за разрешаването на кризата", заяви Азиз Махамат Салех, като добави, че пътуването е по инициатива на Чад, който съседства с Нигер.

Франция и Европейският съюз вече спряха сътрудничеството в областта на сигурността и финансовата помощ за Нигер. /БГНЕС