Хутите: Няма да спрем атаките в Червено море

Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хути заявиха, че няма да спрат нападенията срещу корабоплаването в Червено море въпреки обявената от САЩ коалиция от 10 държави за противодействие на групировката, предаде АФП.

"Дори ако Америка успее да мобилизира целия свят, нашите военни операции няма да спрат, независимо от жертвите, които ще ни коства това наше действие", заяви високопоставеният служител на Хути Мохамед ал-Бухайти в X.

Бухайти сподели, че бунтовниците ще спрат нападенията си само, ако престъпленията на Израел в Газа спрат и бъде позволено да се доставят храна, лекарства и гориво до палестинския народ.

Той направи изказването си, след като ръководителят на Пентагона Лойд Остин, обяви създаването на коалиция от 10 държави за противодействие на ракетните и безпилотните атаки на хутите, срещу корабите, преминаващи през Червено море.

Остин посочи, че силите ще действат с цел осигуряване на безопасност на корабоплаването за всички държави и укрепване на регионалната сигурност и просперитет.

Йеменските бунтовници хути предприеха серия от атаки с дронове и ракети срещу плавателни съдове, преминаващи в региона, с цел да окажат натиск върху Израел заради опустошителната му война с Хамас в Ивицата Газа.

От групировката потвърдиха, че са извършили нападения срещу два кораба в Червено море, сред които и притежаваният от норвежците танкер Swan Atlantic. /БГНЕС