Хутите обещаха безопасно преминаване на руски и китайски кораби

Високопоставен служител на хутите обеща безопасно преминаване на руски и китайски кораби през Червено море, където подкрепяната от Иран йеменска бунтовническа групировка извършва нападения срещу търговски кораби в знак на солидарност с палестинците в Газа.

В интервю, публикувано от руското издание "Известия" днес, високопоставеният служител на хутите Мохамед ал-Бухаити заяви, че водите около Йемен, които някои корабни фирми избягват поради продължаващата агресия, са безопасни, стига корабите да не са свързани с определени държави, особено с Израел.

"Що се отнася до всички останали държави, включително Русия и Китай, тяхното корабоплаване в региона не е застрашено", каза той.

"Нещо повече, ние сме готови да осигурим безопасното преминаване на техните кораби в Червено море, тъй като свободното корабоплаване играе важна роля за нашата страна".

Нападенията срещу кораби, "по какъвто и да е начин свързани с Израел", ще продължат, добави той.

Бухаити защити залавянето от групата му през ноември на търговския кораб Galaxy Leader като "превантивна мярка за всички други, за да следват нашите изисквания".

Екипажът на кораба, който все още е задържан, "е добре и ние ги посрещаме топло", добави той.

БГНЕС напомня, че на борда на пленения кораб има и двама български моряци.

Макар хутите да настояват, че нападенията им са насочени само към кораби с определена националност, командир от американските военноморски сили заяви, че засегнатите кораби всъщност са свързани с десетки държави./БГНЕС