Кибератака срещу най-големия здравен застраховател в Австралия

Medibank Private Ltd (MPL.AX), най-големият здравен застраховател в Австралия, заяви днес, че киберхакер е компрометирал данните на всички нейни близо 4 млн. клиенти, като предупреди за спад в приходите за първото полугодие в размер на 25-35 млн. австралийски долара (16-22,3 млн. щатски долара).

Акциите на компанията паднаха с повече от 14%, което е най-големият й еднодневен спад от 2014 г.

От Medibank, която покрива застраховките на една шеста от австралийците, заявиха, че прогнозният спад в приходите не включва допълнителни потенциални разходи за отстраняване на нередности или регулаторни разходи.

"Нашето разследване вече установи, че този престъпник е получил достъп до личните данни на всички наши клиенти на частни здравни застраховки и до значителни количества от данните за техните здравни претенции", се казва в изявление на главния изпълнителен директор Дейвид Кочкар. "Извинявам се искрено на нашите клиенти. Това е ужасно престъпление - това е престъпление, целящо да причини максимална вреда на най-уязвимите членове на нашето общество".

Компанията повтори, че до момента ИТ системите ѝ не са били криптирани от ransomware и че ще продължи да следи за всякакви други подозрителни дейности.

"Навсякъде, където сме установили пробив, той вече е затворен", заяви Джон Гудал, главен изпълнителен директор по технологиите на Medibank./БГНЕС, Ройтерс