Киев: Последният бастион в Източна Украйна може да падне

Сраженията за Лисичанск, последния голям бастион на Украйна в стратегическата източна провинция Луганск, се засилиха. Съветникът на президента Володимир Зеленски, Олексий Арестович призна, че градът може да падне, съобщава Ройтерс.

Взривове разтърсиха и руския град Белгород, близо до границата с Украйна, съобщи областният управител рано тази сутрин.

Експлозиите подпалиха жилищна сграда, а трима ранени бяха откарани в болница, съобщи Вячеслав Гладков в приложението Telegram.

Русия се стреми да изтласка украинските сили от Луганска и Донецка област в Донбас, където подкрепяните от Москва сепаратисти се сражават с Киев от първата военна намеса на Русия в Украйна през 2014 г.

Украинските войски на източната фронтова линия описват интензивни артилерийски обстрели на жилищни райони, докато Киев твърди, че Москва е засилила ракетните атаки по градове, отдалечени от основните източни бойни полета, обвинявайки Русия, че умишлено поразява цивилни обекти.

Хиляди цивилни граждани са убити, а градовете са изравнени със земята, откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари в непровокираната, според Украйна и западните ѝ съюзници, агресивна война. Русия отрича да е насочвала удари срещу цивилни граждани в рамките на това, което президентът Владимир Путин нарича "специална военна операция" за демилитаризиране и "денацификация" на съседката си.

Миналия месец руските сили превзеха побратимения на Лисичанск град Сивиеродонецк, разположен на противоположния бряг на река Сиверски Донец, след едни от най-тежките боеве във войната.

Родион Мирошник, посланик в Русия на промосковската самопровъзгласила се Луганска народна република, заяви пред руската телевизия: "Лисичанск е поставен под контрол", но добави: "За съжаление, той все още не е освободен".

Руските медии показаха видео, на което се вижда как луганското опълчение дефилира по улиците на Лисичанск, развява знамена и ликува, но говорителят на Националната гвардия на Украйна Руслан Музичук заяви пред украинската телевизия, че градът остава в украински ръце.

"В момента край Лисичанск се водят ожесточени сражения, но за щастие градът не е обкръжен и е под контрола на украинската армия", каза Музичук.

Съветникът на Зеленски Олексий Арестович заяви, че руските сили най-накрая са пресекли река Сиверски Донец и се приближават към града от север.

"Това наистина е заплаха. Ще видим. Не изключвам нито един от вариантите за изход. Нещата ще станат много по-ясни до ден-два", каза той.

Арестович обаче заяви, че превземането на Лисичанск ще усложни стратегическите въпроси за руснаците, тъй като те ще трябва да се съсредоточат върху шест големи града в индустриализирания източен регион Донбас, разпределяйки силите си по-нарядко.

Той добави: "Колкото повече западни оръжия идват на фронта, толкова повече картината се променя в полза на Украйна." Украйна неведнъж е отправяла призив за повече оръжия от Запада, заявявайки, че руските сили превъзхождат силно нейните.

Далеч от източните боеве Русия съобщи, че е ударила командни пунктове на армията в Николаев, близо до важното черноморско пристанище Одеса, където в събота кметът съобщи за мощни експлозии.

Украинските власти съобщиха, че в петък друга ракета се е забила в жилищен блок близо до Одеса, при което са загинали най-малко 21 души. В понеделник е бил ударен търговски център в централния град Кременчук, при което са загинали най-малко 19 души.

Зеленски осъди ударите в петък като "съзнателен, умишлено насочен руски терор, а не като някаква грешка или случайно попадение на ракета".

В нощното си телевизионно обръщение в събота Зеленски заяви, че пътят до победата ще бъде "много труден", но украинците трябва да запазят решимостта си и да нанесат загуби на "агресора ... за да си спомни всеки руснак, че Украйна не може да бъде пречупена".

Войници, които си почиват от боевете в Константиновка, търговски град на около 115 км западно от Лисичанск, заявиха, че засега са успели да запазят пътя за снабдяване на обсадения град отворен, въпреки руските бомбардировки.

"Все още използваме пътя, защото се налага, но той е в обсега на артилерията на руснаците", каза един войник, докато останалите почиваха наблизо.

"Руската тактика в момента е просто да обстрелват всяка сграда, в която можем да се разположим. Когато я разрушат, преминават към следващата", каза той.

В събота вечерта репортери на Ройтерс видяха невзривена ракета, забита в земята в жилищен квартал в покрайнините на донбаския град Краматорск.

Ракетата е паднала в гориста местност между жилищни блокове. По-рано вечерта в централната част на Краматорск беше чут артилерийски огън и няколко големи експлозии.

Въпреки че са разбити на изток, украинските сили постигнаха известен напредък на други места, включително принудиха Русия да се изтегли от Змийския остров - черноморско възвишение югоизточно от Одеса, което Москва превзе в началото на войната.

Русия използва Змийския остров, за да наложи блокада на Украйна, един от най-големите износители на зърно в света и основен производител на семена за растителни масла. Прекъсването на доставките спомогна за рязкото повишаване на цените на зърното и храните в световен мащаб.

Русия, която също е голям производител на зърно, обвинява за кризата западните санкции, които вредят на износа ѝ. /БГНЕС

Тагове: