Киев: Русия планира широкомащабна лятна офанзива

Русия създава група от над 100 000 войници, която може да извърши голяма офанзива това лято, предупреди командващият сухопътните сили на Украйна, предаде АФП.


Силите на Москва постигнаха редица успехи през последните месеци, като увеличават предимството си, докато Киев се бори с недостига на жизненоважни боеприпаси от западните си съюзници.

"Ние не познаваме в пълна степен плановете на Русия. Знаем само данните, с които разполагат, това, което създават. Те създават група от над 100 000 души", заяви генерал-лейтенант Олександър Павлик.

"Не е задължително това да бъде настъпление. Може би ще я използват за попълване на своите части, които губят боеспособност", каза той.

"Но има вероятност до началото на лятото да разполагат с някакви сили, които да проведат настъпателни операции по едно от направленията", предупреди той.

Той призна, че в момента Русия има предимство на бойното поле и че Москва не "забавя" напредъка си около индустриалния център Авдийвка, който падна от руските сили през февруари.

"Русия не може да си позволи да загуби предимството на бойното поле и само забавянето на действията им ще ни позволи да изземем инициативата", каза той. /БГНЕС