Киев: Загубите на Русия до момента надвишават тези на СССР в Афганистан

За 26-те дни от началото на пълномащабното нахлуване в Украйна Русия е понесла повече загуби, отколкото съветската армия за едно десетилетие (1979-1989 г.) в Афганистан, сочат данни на Министерството на отбраната на Украйна.

Инфографика, публикувана от Министерството на отбраната, показва, че официалните загуби на съветската армия в Афганистан възлизат на 15 051 души, докато загубите, които в момента е претърпяла до момента руската армия в Украйна, възлизат на около 15 300 души. По данни на Генералния щаб на украинските въоръжени сили убитите в Афганистан съветски генерали са били 5, а от началото на войната в Украйна броят им вече е 6.

Досега в Украйна са унищожени 509 танка срещу 385 в Афганистан. По-голяма е и загубата на бронирани бойни машини, съответно, 1556 в Украйна и 1314 в Афганистан.

БГНЕС припомня, че войната на Русия срещу Украйна започна на 24 февруари. Тя беше остро осъдена от международната общност и посрещната с тежки икономически санкции.

По данни на ООН по време на войната в Украйна са загинали най-малко 925 цивилни граждани, а други близо 1500 са били ранени, но по всяка вероятност реалният брой на жертвите е "значително по-висок".

По данни на агенцията на ООН за бежанците досега от Украйна са избягали над 3,5 млн. души. /БГНЕС