Килде поведе в генералното класиране за Световната купа

Носителят на големия кристален глобус за миналия сезон Александър Омод Килде излезе начело в генералното класиране на Световната купа при мъжете, след като спечели спускането във Вал Гардена.

Килде записа втори пореден успех във Вал Гардена.

Вчера норвежецът триумфира в коронната си дисциплина супер гигантски слалом в италианския курорт, а днес той записа втора поредна победа, този път в спускането. Килде записа време от 2 минути 01.45 секунди, с което остави на 22 стотни зад себе си втория Райън Кокран-Сигел от САЩ, а на трето място се нареди швейцарецът Беат Фойц, на малко повече от половин секунда от победителя.

По този начин 28-годишният Килде вече има 335 точки и се изкачи до първото място в генералното класиране, измествайки от там Марко Одермат, който не стартира днес. Норвежецът поведе и в класирането в спускането със 150 точки, 43 повече от словенеца Мартин Катер, който спечели първия старт в дисциплината във Вал д'Изер миналата седмица. В топ 3 е и Фойц със 100 точки, какъвто е и активът на Кокран-Сигел.

До края на годината белият керван остава на италианска територия, като следващия уикенд предстоят два старта в Алта Бадия (гигантски слалом и слалом), след това слалом в Мадона ди Кампильо на 22 декември и спускане и Супер-Г в Бормио на 28 и 29 декември.

Италианката София Годжа записа първа победа в Световната купа от началото на сезона, след като спечели спускането във Вал д'Изер днес. 28-годишната Годжа демонстрира страхотна скорост по пистата във френския курорт и остави зад себе си швейцарката Корине Зутер и Брийзи Джонсън от САЩ.

София Годжа спечели спускането във Вал д'Изер.

Любопитното е, че във вчерашното спускане във Вал д'Изер трите отново окупираха почетната стълбичка, но Зутер, която е носителка на малкия кристален глобус в дисциплината от миналия сезон, спечели, а Годжа и Джонсън се наредиха зад нея. Днес Годжа наложи страхотно темпо във втората половина на дистанцията, с което нито една от съперничките ѝ не успя да се справи, като Зутер остана на 24 стотни от победителката, а Джонсън още три стотни по-назад.

По този начин Годжа и Зутер вече си делят първото място в класирането за дисциплината със 180 точки, докато Джонсън е трета с 60 точки по-малко. В генералното класиране води чехкинята Петра Влъхова с 428 точки, пред завършилата на 9-та позиция днес Мишел Жизен от Швейцария с 298 точки. Годжа се изкачва с четири позиции до пето място с 266 точки, докато Зутер е 9-та със 191 точки.

Утре във Вал д'Изер ще се проведе още един старт от Световната купа при жените, но този път в дисциплината Супер гигантски слалом. /БГНЕС