Километрична опашка и хиляди български автомобили на входа на Турция

Хиляди са българските автомобили, които искат да влязат в Турция през ГКПП Капитан Андреево – Капъкуле на Трети март, предаде репортер на БГНЕС.

Виждат се автомобили с регистрационни номера от различни региони в страната – от Хасково, от Пловдив, от София.

Традиционно Капъкуле е един от най-натоварените пунктове не само в Европа и на Балканите, но и в света. В днешния ден, който е официален празник за страната ни и почивен ден, това се доказва.

Една от причините за огромния наплив от пътуващи към Турция е евтината лира и ниската цена на бензина и дизела при съседите.

За справка цените на дизела и на бензина на една от бензиностанциите край Одрин е 2,19 - 2,20 лева за литър. Разликата с цените при нас е с 60 – 70 стотинки на литър в зависимост от бензиностанцията. Литър газ е с около 20 – 30 стотинки по-евтин.

Бензиностанция в Одрин днес, 3 март.

Югоизточната ни съседка и най-вече близкия до границата град Одрин се утвърди като желана дестинация за пазар за много нашенци през последните години. Всеки уикенд се организират автобусни екскурзии с цел пазар.

Снимка от София, 3 март 2022 г. БГНЕС/Благой Кирилов

В сряда вечер много българи се стекоха към бензиностанциите не само в София, а из цялата страна, за да заредят гориво на цени все още под 3 лева литъра. Тази сутрин обстановката беше спокойна, макар че репортерите на БГНЕС в столицата и кореспондентите, заснеха хора, които пълнят туби и бидони с гориво.

Снимка от Хасково, 3 март 2022 г. БГНЕС/Росен Калинов

От Българската петролна и газова асоциация се опитаха да успокоят, че паниката не е базирана на никакви обективни факти, горива има, а цените са устойчиво под 3 лева за литър.

Междувременно премиерът Кирил Петков заяви, че се всява паника без никаква причина и обяви, че днес ще поиска КЗК да извърши проверка кой и как спекулира с цените. /БГНЕС