Километрична опашка от чакащи да се поклонят пред мощите на Свети Георги в София

Стотици столичани продължават да чакат на километрична опашка пред храм "Света София", където се намира частица от от дясната ръка на Св. великомъченик Георги. Мощите ще останат в България за поклонение до 7 май, но днес е последният им ден в София, предаде репортер на БГНЕС.

Още от рано сутринта опашката се беше образувала през цялото пространство около църквата, та чак до "Александър Невски". Стотици вярващи се поклониха и вчера пред част от мощите на Свети Георги.

От утре те ще бъдат изложени за поклонение в други храмове в страната: от 28 до 30 април светинята ще е изложена в храма "Св. Атанасий" в Горни Лозен;

от 1 до 3 май - в Църногорски манастир "Св. св. Козма и Дамян" край село Гигинци; на 4 и 5 май - в храма "Св. Петка" в Брезник; на 5-7 май - в храма "Св. великомъченик Георги" в Перник.

Посрещането на частица от мощите на св. Георги Победоносец е от голямо значение за България, защото получаваме благословението на светеца, който е покровител на много населени места в България, на много градове, на много села и на много семейства у нас, каза пред журналисти вчера Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

По принцип мощите се съхраняват в храма "Св. вмчк Георги Победоносец" в гръцкия град Нигрита, специално построен в негова чест и памет./БГНЕС