Ким Чен Ун е наблюдавал лично ракетните изпитания на Северна Корея

Всичките седем скорошни изстрелвания на севернокорейски ракети са били "тактически ядрени учения", заявиха държавните медии в Пхенян, които са били наблюдавани лично от лидера Ким Чен Ун.

На ключов партиен конгрес през януари 2021 г. Ким очерта петгодишен план за развитие на отбраната, в който призова за разработване на по-малки и по-леки ядрени оръжия за "тактическа употреба".

През последните седмици Сеул, Токио и Вашингтон засилиха комбинираните военноморски учения, което вбеси Пхенян, който ги разглежда като репетиции за инвазия и така оправдава светкавичните си изстрелвания на ракети като необходими "контрамерки".

"Ким Чен Ун, генерален секретар на Корейската трудова партия и председател на нейната Централна военна комисия, ръководеше военните учения на място", се допълва в официалното изявление на Северна Корея.

Пхенян ускори работата по забранените си оръжейни програми, като миналата седмица изстреля балистична ракета със среден обсег над Япония, а официални лица и анализатори предупреждават, че е завършена и подготовката за нов ядрен опит./БГНЕС, АФП

Пхенян / Северна Корея