Ким Чен Ун инспектира фабрики за оръжия

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун седмица няколко големи оръжейни фабрики, включително съоръжения за производство на двигатели за стратегически крилати ракети. Той призова за увеличаване на производството на оръжия, съобщиха държавните медии.


Тридневната инспекция на заводите се провежда по-малко от две седмици, след като Ким присъства на голям военен парад с руски и китайски официални лица. На парада бяха демонстрирани най-новите оръжия на Северна Корея, включително междуконтинентални балистични ракети и шпионски дронове.

Ким посети завод за производство на двигатели за въоръжени безпилотни летателни апарати, както и производствени линии за снаряди за свръхголямокалибрени многоцелеви ракетни установки и транспортно-електронни пускови установки, съобщи Корейската централна информационна агенция.

По време на посещението в завода за двигатели Ким призова за "постоянно повишаване на производителността и надеждността на двигателя" и "бързо разширяване на производствения му капацитет", съобщиха от KCNA.

Ким също така изтъкна модернизацията на стрелковото оръжие като "най-важния и спешен въпрос при подготовката за война... в съответствие с променения аспект на войната", съобщи агенцията.

Инспекциите се провеждат в момент, когато Южна Корея и Съединените щати се подготвят за големи съвместни военни учения по-късно този месец.

Северна Корея разглежда подобни учения като репетиции за инвазия и многократно е предупреждавала, че ще предприеме "съкрушителни" действия в отговор.

Миналия месец Пхенян проведе голям военен парад по случай 70-ата годишнина от примирието в Корейската война, като анализаторите определиха събитието като "най-голямата, най-открита севернокорейска демонстрация на системи с ядрен потенциал".

Наскоро Северна Корея проведе и голямо отбранително изложение, като Ким направи обиколка на гостуващия руски министър на отбраната през огромна изложба на най-новите и модерни оръжия на страната, включително балистични ракети и шпионски дронове. /БГНЕС