Ким Чен Ун може да се срещне с Путин през септември

Очаква се севернокорейският лидер Ким Чен Ун да направи рядко пътуване в чужбина, за да се срещне с Владимир Путин в Русия и да обсъди предоставянето на оръжия на Москва за войната ѝ в Украйна, предаде АФП.


Украйна провежда контраофанзива както в южната, така и в източната част на страната, която Путин отхвърли като неуспешна, въпреки че Кремъл изглежда желае спешно да осигури повече военни доставки, за да подсили армията си.

Говорителката на Съвета за национална сигурност (СНС) към Белия дом Адриен Уотсън заяви, че "преговорите за въоръжаване между Русия и КНДР напредват активно“.

"Разполагаме с информация, че Ким Чен Ун очаква тези дискусии да доведат до задълбочаване на дипломатическите отношения между двете страни", добави тя.

Миналата седмица Вашингтон предупреди, че Русия вече води активни преговори с Пхенян за доставяне на боеприпаси.

Според "Ню Йорк Таймс" Ким вероятно ще се отправи с брониран влак по-късно през септември към Владивосток, на тихоокеанското крайбрежие на Русия, недалеч от родината си, за да се срещне с Путин.

Вестникът твърди, че руският президент иска артилерийски снаряди и противотанкови ракети от Северна Корея и Ким дори може да пътува до Москва, но това не е сигурно.

Съобщава се, че севернокорейският лидер се нуждае от напреднала технология за сателити и подводници с ядрен двигател, както и хранителна помощ за своята обедняла нация.

Миналата седмица Вашингтон заяви, че въпреки отричанията си Пхенян е доставил на Русия през 2022 г. пехотни ракети и снаряди за използване от частната военна групировка "Вагнер".

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу е пътувал миналия месец до Северна Корея в търсене на възможност за придобиване на допълнителни боеприпаси за войната./БГНЕС