Ким Чен-Ун обяви готовност за конфронтация със САЩ

КНДР трябва да е готова както за диалог, така и за конфронтация със Съединените щати, каза Ким Чен-Ун пред конреса на Трудовата партия на КНДР.

Ким Чен-Ун заяви пред делегатите на конгреса в Пхенян, че правителството на страната трябва да бъде напълно подготвено за конфронтация с администрацията на американския президент Джо Байдън. „В същото време Северна Корея трябва да е готова и за диалог”, каза той.

Готовността за конфронтация с Вашингтон е необходима на Пхенян, за да „защити достойнството на държавата и нейните интереси, състоящо се в независимо развитие и наличие на гаранции за мир и сигурност“, заяви севернокорейският лидер, цитиран от държавната информационна агенция.

Речта на Ким Чен-Ун дойде малко след като САЩ и няколко други държави призоваха Пхенян да замрази ядрената си програма и да се върне на масата за преговори. През 2018-2019 г. севернокорейският лидер проведе поредица от срещи с предшественика на Байдън Доналд Тръмп, по време на които беше обсъдено бъдещето на ядрения арсенал на КНДР. Тези преговори обаче се оказаха в задънена улица, след като Ким Чен-Ун поиска отмяна на санкциите срещу страната си в отговор на частичното прекратяване на ядрената програма на Пхенян./БГНЕС, „Дойче Веле”